Crutchlow pakt verrassend zijn tweede zege in MotoGP

De kwalificatie voor de MotoGP in Australië stond al bol van de verrassingen en deze lijn werd doorgezet in de race. Tijdens de kwalificatie kwamen de Yamaha-rijders, Lorenzo en Rossi, niet eens in de buurt van een top 10 startplek. Il Dottore moest zelfs de race beginnen vanaf de vijftiende plek en leek daarmee op voorhand kansloos.

Marc Marquez had in de kwalificatie totaal geen problemen met de lastige omstandigheden op een opdrogende baan. Hij vertrok dan ook vanaf pole. Ook in de race ging hij voortvarend van start maar kon niet voorkomen dat Pol Espargaro brutaal even de leiding overnam. Marquez stelde daarna direct orde op zaken door de koppositie weer over te nemen. In ronde 8 ging het helaas mis voor de regerend wereldkampioen. Marquez ging hard onderuit en kon daarmee zijn titel niet voorzien van een nieuwe zege.

Cal Crutchlow nam toen de leiding van het veld over en liet deze niet meer door zijn vingers glippen. Achter hem had inmiddels Rossi zich goed naar voren gewerkt. De Italiaan vertrok vanaf P15 maar vond zichzelf in ronde vijf al terug op P4. Door de valpartij van Marquez en het inrekenen van de eveneens sterk gestarte Alex Espargaro lag Rossi ineens op de tweede plek.

Het podium werd vervolgens gecomplementeerd door de Spanjaard Vinales. In het begin kon hij het tempo van Rossi niet bijbenen maar later vond hij alsnog weer het achterwiel van zijn nieuwe teamgenoot. Een aanval bleef echter uit waardoor hij uiteindelijk als derde over de streep kwam. Ook Ducati-rijder, Dovizioso, kwam sterk naar voren in de race. Hij was gestart vanaf P9 maar vocht zich in de race terug naar P4. Pol Espargaro die vooral in de beginfase sterk reed, moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats, voor Lorenzo en Redding.

Voor Crutchlow betekende het zijn tweede MotoGP zege van dit seizoen. Het was tevens een primeur want nog nooit had een rijder uit Engeland een race in de MotoGP gewonnen op het circuit van Phillip Island.

Rossi deed met zijn tweede plaats goede zaken voor het klassement. Zijn voorsprong in het klassement op nummer drie, Lorenzo, bedraagt nu 24 punten.

In de motorsport staan nog twee races op de kalender. Volgende week rijden de heren op het circuit van Sepang. Over drie weken vindt de laatste race plaats op het circuit van Valencia.

Foto: MotoGP