Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
22 sep
sgp

GP Singapore

Marina Bay Street Circuit
  • Eerste vrije training VT1 20 sep 2024 -
  • Tweede vrije training VT2 20 sep 2024 -
  • Derde vrije training VT3 21 sep 2024 -
  • Kwalificatie Quali 21 sep 2024 -
  • Race Race 22 sep 2024 -

De F1 Grand Prix van Singapore is de eerste Formule 1-race die na het Europese seizoen plaatsvindt. Onder het kunstlicht wordt in de straten van de stadstaat een volledige avondrace verreden op het Marina Bay Street Circuit.

Statistieken

Eerste GP 2008
Aantal ronden 61
Lengte circuit 5,063 kilometer
Snelste raceronde 1.41,905 (2018)
Winnaar in 2023 Carlos Sainz
Tweede in 2023 Lando Norris
Derde in 2023 Lewis Hamilton

Winnaars

Winnaar 2023 Carlos Sainz
Winnaar 2022 Sergio Perez
Winnaar 2019 Sebastian Vettel
Winnaar 2018 Lewis Hamilton
Winnaar 2017 Lewis Hamilton
Winnaar 2016 Nico Rosberg

F1 Singapore GP 2024 | Circuit, tijden & schema

Het Marina Bay Street Circuit is een uitputtend asfaltlint dat dwars door de bij Maleisië gelegen stadstaat Singapore loopt. Op het ruim vijf kilometer lange circuit komen de coureurs van alles tegen: lange rechte stukken, knikken vol gas, maar ook langzamere gedeelten. De muren staan ontzettend dichtbij en op een gegeven moment wordt er zelfs onder een tribune doorgereden!

Singapore staat sinds 2008 op de kalender en is sindsdien in rap tempo uitgegroeid tot een van de populairste Grands Prix van het jaar. De uitputtingsslag in Zuidoost-Azië wordt overigens onder kunstlicht verreden: om de kijker in Europa niet voor dag en dauw uit zijn nest te laten komen, is het tijdschema aangepast op het continent dat op een uurtje of tien reizen afstand ligt. Zodoende wordt de Singaporese Grand Prix in het donker afgewerkt. Na twee jaar afwezigheid keert deze dit jaar eindelijk weer terug op de kalender.

De wedstrijden in Singapore worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Monaco, niet ingekort om de coureurs wat te sparen. De complete Formule 1-afstand van driehonderd kilometer plus één ronde staat hier op het programma, wat er weleens toe heeft geleid dat de maximumtijd van twee uren racen in het geding kwam.

De Grand Prix van Singapore 2023

De F1 Singapore Grand Prix van 2023 was de enige race waarbij er een Red Bull op de eerste rij stond bij de start. De Red Bulls hadden enorm veel moeite op het Marina Bay Street Circuit. Zo kwalificeerden beide coureurs zich buiten de top tien. Carlos Sainz startte vanaf pole position. De start verliep zonder problemen, op een lichte botsing tussen Yuki Tsunoda en Sergio Perez na. Echter was de AlphaTauri dusdanig beschadigd, waardoor de Japanner uitviel.

Later crashte Logan Sargeant in bocht twee, waardoor zijn voorvleugel afbrak. De Amerikaan kon nog doorrijden, maar er werd een virtual Safety Car ingeschakeld waardoor veel coureurs een pitstop maakten. Door drukte in de pitstraat moesten sommige coureurs langer stilstaan, waardoor posities werden gewisseld. Max Verstappen reed op de tweede positie bij de herstart, maar al snel werd pijnlijk duidelijk dat George Russell, Lando Norris, Lewis Hamilton en Charles Leclerc veel sneller waren en de Nederlander met gemak inhaalden.

In ronde 43 viel Esteban Ocon uit door een aandrijvingsprobleem. Hierdoor werd een Virtual Safety Car uitgeroepen, waardoor bijna het hele veld weer een pitstop maakte. De ontknoping van de race was enorm spannend door de sterke race pace van de Britten Lando Norris, George Russell en Lewis Hamilton. Zo streden de Britten fel met elkaar en kwamen ze enorm dichtbij Carlos Sainz, die bijna de gehele race vooraan reed. In de hitte van de strijd maakte George Russell in de laatste ronde een fout, waardoor hij tegen de muur aanreed en uitviel. Hierdoor won Sainz de race, werd Norris tweede en eindigde Hamilton als derde.

Wanneer staat de Grand Prix van Singapore 2024 op de kalender?

Dit jaar vindt de Grand Prix plaats in het weekend van 20 september tot en met 22 september 2024 en is het de achttiende race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de twee eerste vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 14:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Singapore?

De Grand Prix van Singapore begint op zondag 22 september 2024 om 13:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van RacingNews365 en op de televisie via Viaplay.

Tijdschema GP Singapore

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 20 september -
Tweede vrije training vrijdag 20 september -
Derde vrije training zaterdag 21 september -
Kwalificatie zaterdag 21 september -
Race zondag 22 september -

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!
Viaplay
x
LIVE Reacties na verrassende eerste vrije training GP China