Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
20 okt
usa

GP Verenigde Staten

Circuit of the Americas
  • Eerste vrije training VT1 18 okt 2024 -
  • Sprint shootout Shootout 18 okt 2024 -
  • Sprintrace Sprint 19 okt 2024 -
  • Kwalificatie Quali 20 okt 2024 -
  • Race Race 20 okt 2024 -

De F1 Grand Prix van de Verenigde Staten is inmiddels eigenlijk niet meer weg te denken van de F1-kalender, zeker nu de sport in handen is van Liberty Media. Eerder dit seizoen werd er al geracet in Miami en opnieuw zullen de Formule 1-coureurs in actie komen op Amerikaanse grond, dit maal in Austin, Texas.

Statistieken

Eerste GP 1959
Aantal ronden 56
Lengte circuit 5,513 kilometer
Snelste raceronde 1.36,169 (2019)
Winnaar in 2023 Max Verstappen
Tweede in 2023 Lando Norris
Derde in 2023 Carlos Sainz

Winnaars

Winnaar 2023 Max Verstappen
Winnaar 2022 Max Verstappen
Winnaar 2021 Max Verstappen
Winnaar 2019 Valtteri Bottas
Winnaar 2018 Kimi Raikkonen
Winnaar 2017 Lewis Hamilton

F1 Austin | Verenigde Staten GP 2024 | Tijden & Schema

Indianapolis, Riverside, Sebring, Watkins Glen, Long Beach, Caesars Palace, Detroit, Dallas, Phoenix: ze hebben één ding gemeen. Vroeger werd er een Formule 1-race georganiseerd, tegenwoordig niet meer. Indianapolis was de laatste die het mocht proberen, maar na het bandendrama van 2005 liep de kaartverkoop daar rap terug.

En dus moest er een circuit uit de grond worden gestampt. Met behulp van F1-architect Hermann Tilke, maar zeker niet alleen uit zijn pen, werd het Circuit of the Americas getekend. Een baan die aan alle eisen voldoet: lange rechte stukken, snelle bochtencombinaties, blinde knikken en langzame gedeelten - het circuit in Texas is voor ieder wat wils.

Silverstone, Istanbul Park en de Hockenheimring zijn alle drie vertegenwoordigd in het asfaltlint dat in de buurt van de stad Austin is gelegen en wordt door de Formule 1-coureurs beschouwd als een van de meest uitdagende op de kalender.

De F1 Austin Verenigde Staten GP 2023

Max Verstappen behaalde in Austin zijn derde opeenvolgende overwinning en evenaarde daarmee zijn eigen record van vorig jaar met 15 overwinningen dit seizoen. Als drievoudig wereldkampioen heeft hij nu 50 Formule 1-zeges behaald, waarmee hij Alain Prost (51 overwinningen) nadert.

Ferrari's Charles Leclerc begon op de eerste plaats, maar verloor snel terrein aan Lando Norris en later Lewis Hamilton. Verstappen, gestart vanaf de zesde plaats, schoof snel op naar de derde positie. Vanaf ronde 17 begonnen de koplopers pitstops te maken voor nieuwe banden. Verstappen koos voor medium banden en plande slechts één pitstop. Norris ging voor de harde banden. Hamilton bleef als enige op de baan, maar kreeg grip-problemen. Na zijn pitstop in ronde 20 kwam hij achter Verstappen terug op de baan.

In ronde 28 viel Verstappen Norris aan en nam de leiding. Norris verloor snel terrein en moest zeven ronden later opnieuw pitten voor nieuwe banden, gevolgd door Verstappen en Hamilton. Met nog tien ronden te gaan was het verschil tussen de top drie nog maar zes seconden. Verstappen meldde remproblemen, maar hield stand tegen Hamilton, die in de laatste ronden oprukte naar de tweede plaats. Uiteindelijk behield Verstappen de leiding tot aan de finish.

Het leek erop dat Charles Leclerc als zesde eindigde en Lewis Hamilton als tweede. Echter werden zij na de race gediskwalificeerd wegens te versleten 'skid blocks'. Hierdoor schoven veel coureurs wat plekken omhoog in het klassement, waardoor Carlos Sainz nog op het podium eindigde en Logan Sargeant zijn eerste punt binnen de Formule 1 scoorde, ook nog eens in zijn thuisrace.

Wanneer staat de F1 Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van de Verenigde Staten plaats in het weekend van 18 tot en met 20 oktober 2024 en is het de negentiende race op de F1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste vrije training en de sprint shoot-out plaats, waarna de sprintrace zaterdag om 20:00 uur Nederlandse tijd is. De kwalificatie volgt vier uur later en is daardoor op zondag om 00:00 Nederlandse tijd.

Hoe laat begint de Grand Prix van de Verenigde Staten?

De Grand Prix van de Verenigde Staten begint op zondag 20 oktober 2024 om 21:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van RacingNews365 en op de televisie via Viaplay.

Tijdschema GP Verenigde Staten

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 18 oktober -
Sprint shootout vrijdag 18 oktober -
Sprintrace zaterdag 19 oktober -
Kwalificatie zondag 20 oktober -
Race zondag 20 oktober -

Hotlap: Dit zien de F1-coureurs tijdens de GP van de Verenigde Staten | Austin

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst