Rossi en Lorenzo vallen in GP Japan

Marc Marquez heeft tijdens de Grand Prix van Japan zijn derde wereldtitel in de MotoGP behaald. De Honda-coureur is met nog drie wedstrijden niet meer bij te halen door zijn concurrenten Valentino Rossi en Jorge Lorenzo.

Valentino Rossi kon zijn pole-position niet verzilveren en werd bij de start voorbij gereden door Marquez en zijn teamgenoot Lorenzo. Rossi zette direct de tegenaanval in en verschalkte Marquez om op te rukken naar de tweede positie. Daarna kreeg Rossi het lastig en werd weer voorbij gestreefd door Marquez, waardoor hij zelfs in gevecht belandde met Aleix Espargaro voor de derde positie. Dit wist hij echter te counteren, waardoor hij weer druk kon zetten op Marquez, maar zonder succes.

Hierna reed Marquez richting de leider in de wedstrijd, Jorge Lorenzo. Binnen een paar ronden zat hij op de staart van de Yamaha-coureur en in de vierde ronde pakte Marquez de leiding. Ook Rossi rook bloed en passeerde zijn teamgenoot Lorenzo, op jacht naar Marquez. Het ging echter vreselijk mis voor Valentino Rossi in bocht 10. De Italiaan viel van zijn motor, reed nog wel even door maar moest uiteindelijk opgeven.

Door de val van Rossi kwam de titel voor Marquez heel dichtbij. Echter, Lorenzo reed nog op de tweede plaats, waardoor Marquez op dat moment de titel nog niet in handen had. Wanneer Lorenzo buiten de top vier zou eindigen en Marquez zou winnen, was de titel binnen. Zo ver hoefde het echter niet te komen. Zoals wel vaker dit seizoen in de MotoGP schakelden de concurrenten van Marquez zichzelf uit. Zo ook Jorge Lorenzo, die in de twintigste ronde onderuit ging, nadat hij werd ingehaald door Andrea Dovizioso.

Door de val van Rossi en Lorenzo is Marc Marquez drie wedstrijden voor het einde kampioen in de MotoGP-klasse. Het is zijn derde wereldtitel in de MotoGP en zijn vijfde in totaal.