Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

W Series special: Stéphane Kox, autosport werd haar met de paplepel ingegoten

Vier Nederlandse vrouwen hebben van de eerste reeks selectiedagen voor de W Series een groot oranjefeest gemaakt. Shirley van der Lof, Stéphane Kox, Beitske Visser en Milou Mets mogen door naar de tweede voorronde, waar ze een plekje voor het eerste W Series-seizoen af proberen te dwingen.

Wie Visser is mag inmiddels duidelijk zijn: de 23-jarige Friezin reed in het recente verleden tegen coureurs als Carlos Sainz, Pierre Gasly en Esteban Ocon en kwam sterk voor de dag. De andere drie dames hebben echter iets minder in de spotlights gestaan en daarom besluit Racingnews365 ze eens aan de tand te voelen. In deel drie: Stéphane Kox, wiens leven vanaf jongs af aan in het teken stond van de autosport. Haar achternaam verraadt dan ook meteen haar roots. Ze is de dochter van Peter Kox, die vooral furore maakte in het toerwagen en GT-racen en in zijn klasse de vermaarde 24 uur van Le Mans op zijn naam schreef. Dochter Stéphane groeide zodoende op tussen brullende motoren en al snel begon het ook bij haar te kriebelen. Op jonge leeftijd nam ze al plaats in dikke Lamborghini's, afgelopen seizoen debuteerde ze in de LMP3 en werd ze uitgenodigd voor deelname aan nieuwe W Series. Tekst gaat verder onder de foto.

Kox ziet de W Series vooral als een kans op meer, op een volgende stap in haar autosportcarrière die ze sowieso stap voor stap vorm wil geven: "Natuurlijk was de Formule 1 ooit het doel, dat is het voor iedereen, maar ik wil ook realistisch zijn. De W Series biedt nu die kans om een volgende stap te maken, dus die wilde ik grijpen", zo geeft de 25-jarige te kennen in gesprek met Racingnews365 . En vooralsnog grijpt ze die kans met beide handen aan. Ze ging als één van 28 vrouwen door naar de volgende selectieronde. Ondanks de hoge inzet van de selectiedagen verliepen de dagen in Oostenrijk volgens Kox gemoedelijk. “Er wordt me vaak gevraagd of er sprake is van felle onderlinge rivaliteit tussen de vrouwen, maar dat is helemaal niet zo. Natuurlijk wil iedereen winnen, maar we hebben het ook echt leuk met elkaar. Toen er bekend werd gemaakt wie er door was, waren we oprecht blij voor elkaar en vielen we elkaar hysterisch in de armen. Gedurende die dagen heb ik in Oostenrijk echt een paar nieuwe vriendschappen weten te sluiten.”

Stéphane Kox

Mijn vader is trots op mij, ongeacht het resultaat

Waar ze staat ten opzichte van die nieuwe vriendinnen en concurrenten weet ze niet. Daar is bij de bekendmaking van wie er door zijn ook niks over losgelaten: “Net als de pers kregen ook wij een alfabetische lijst onder ogen. Wie er nu ‘beter’ was maakt ook niet uit. Straks in maart stappen we in een Formule 3-auto, wat compleet anders is als wat we nu hebben gedaan, dus dan begint iedereen weer op nul.”` Heel veel ervaring in formuleauto’s heeft de 25-jarige echter nog niet, maar ze ziet dat niet als een belemmering: “Ik heb wel een seizoen Formule ADAC gereden, de huidige Formule 4, en uiteindelijk is het principe van formuleracen hetzelfde, of je nu in een Formule 4- of Formule 3-auto rijdt. Bovendien zal de organisatie, die kosten noch moeite spaart om dit project goed op te zetten, de dames zonder formule-ervaring daar niet op afrekenen. Ze zoeken echt de besten van de besten.” Diezelfde organisatie is sowieso vol lof over de deelnemende vrouwen aan de selectieronden voor de W Series: “We worden geëvalueerd door een externe partij en men was onder de indruk van het gemiddelde niveau. Dat hebben ze herhaaldelijk benadrukt, terwijl ze dat absoluut niet hadden hoeven doen. Dat is natuurlijk alleen maar leuk om te horen.”

Nu de volgende stap in zekere zin een sprong in het diepe is, heeft Kox veel aan een vader door wiens aderen hetzelfde autosportbloed stroomt, als vader én als autocoureur: "Papa gelooft in mij, anders zou hij in een eerder stadium al hadden gezegd 'weet je Stéphane, misschien moet het het maar niet doen. We gaan af en toe wel lekker samen karten, maar dit is mij de inspanningen niet waard'. Hij is teveel sportman om mee te doen om het meedoen. Maar hij ziet het in me zitten en is ongeacht het resultaat heel trots op wat ik nu laat zien." En wat als het W Series-avontuur onverhoopt toch niet helemaal loopt zoals gehoopt? Dat zien we dan wel weer, zo luidt het devies: "Dan is de Le Mans Series een prachtig kampioenschap, waarin ik reeds mijn debuut heb mogen maken en dat smaakte absoluut naar meer. Maar op dit heb ik nog geen vast omlijnd alternatief, vanwege een gebrek aan budget. Ik wil op dit moment ook niet verder kijken dan de W Series. Dat is zó'n kans, die wil ik gewoon niet laten varen."

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'