Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

75x Max Verstappen: de hoogtepunten van een tumultueuze F1-carrière

Max Verstappen vierde in Singapore in wat in huwelijkstermen een albasten jubileum genoemd wordt. De Nederlander bracht de teller van het aantal races op 75. Niet zelden zorgde hij voor spektakel en controverse en schreef hij herhaaldelijk autosportgeschiedenis.

We schrijven maart 2015 als Max Verstappen zijn Toro Rosso STR10 oplijnt voor zijn eerste Formule 1 Grand Prix. In kansrijke (voor punten) positie valt hij met motorproblemen uit, een scenario dat in de 74 daaropvolgende Grands Prix als een rode draad door de carrière van de Limburger zou lopen. De eerste punten volgen echter al een race later in de Grand Prix van Maleisië. Met zes punten voor de zevende plaats legt hij het fundament voor het totaal van 569 dat hij nu op zijn cv heeft staan. Max Verstappen blijft bij Toro Rosso vervolgens indruk maken. Niet alleen qua pure snelheid, maar zeker ook qua racecraft. Hij laat de ene spectaculaire actie volgen op de andere. Daarbij zoekt hij de grenzen op, vaak tot frustratie van de verliezende partij van zo'n duel. In 2016 maakt Max Verstappen vanwege die indrukwekkende prestaties de overstap naar Red Bull Racing om daar de tegenvallende Daniil Kvyat te vervangen. De Nederlander begint zijn Red Bull-loopbaan op ongekende wijze. Terwijl de Mercedessen elkaar van de baan kegelen, rijdt Max Verstappen naar zijn eerste zege in de Formule 1. Als jongste winnaar ooit wel te verstaan!

Foto: Max Verstappen pakt in zijn debuutjaar een knappe vierde plaats in Hongarije. Renault staat volgende stap in de weg Na dat absolute hoogtepunt is Max Verstappen in 2016 niet meer in staat te winnen. De Renault-motor is te zwak ten opzichte van de evenknieën van Ferrari en Mercedes. Verstappen moet wachten tot 2017, vooraleer hij weer de zoete smaak van overwinningschampgane mag proeven. Overigens moet hij daar nog vrij lang op wachten, want de eerste helft van 2017 gaat de boeken in als de meest ongelukkige periode uit zijn carrière. De RB13 met Renault-motor in het achteronder begeeft het ontstellend vaak. Pas in Maleisië wint hij zijn tweede Grand Prix, om enkele weken later in Mexico met nummer drie aan de haal te gaan. Nummer vier volgt tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 2018. Een superstrategie van Red Bull brengt hem aan de leiding van de race, waarna hij de comfortabele marge naar de nummer twee alleen nog maar hoeft te consolideren. Voor tienduizenden Nederlandse fans rijdt Max Verstappen als eerste onder het zwart-wit-geblokt door.

Controverse Het gejubel om Max Verstappen en zijn overduidelijke talent gaan, zeker sinds zijn overstap naar Red Bull, gepaard met de nodige controverse. De Nederlander is op de baan fel, rijdt zowel aanvallend als verdedigend agressief en niet iedereen is daar van gediend. De beide huidige Ferrari-coureurs hebben in het verleden bijvoorbeeld hun beklag gedaan, waardoor Max Verstappen zijn eigen regel kreeg: Het was de rijders niet langer toegestaan om van lijn te veranderen in een remzone. Was het bedoeld om Max Verstappen te temmen? Hoe dan ook, de Max Verstappen-regel verdween eigenlijk net zo snel als dat hij gekomen was weer uit de sport. Overigens zat Verstappen zichzelf ook weleens in de weg met zijn eigen rijstijl en wil om altijd het maximale uit de auto te halen. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan de GP van Monaco van dit jaar. Red Bull en daarmee ook Max Verstappen waren torenhoog favoriet voor de zege. In de derde vrije training reed Max Verstappen echter tegen de muur, op een moment dat het werkelijk nergens om ging. Max Verstappen startte achteraan en zag de zege naar teamgenoot Daniel Ricciardo gaan. Max Verstappen. In binnen- en buitenland smult men nog altijd van die jonge knaap die de Formule 1 bijna vier jaar geleden op zijn kop kwam zetten. Met 75 Grands Prix op zak is hij inmiddels een ervaren rijder, maar moet nog altijd 21 worden. Op dus naar de volgende 75 en de volgende 75 daarna. We gaan ongetwijfeld nog een hoop lol aan de viervoudig GP-winnaar beleven. De indrukwekkende statistieken van 75x Max Verstappen Aantal races: 75 Aantal overwinningen: 4 Aantal podiumplaatsen: 17 Beste startpositie: 2 Aantal snelste ronden: 4 Aantal punten: 569

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen