Activisten roepen op tot cancelen Grand Prix van Bahrein

07 apr. 2017 07:10 Redactie

Mensenrechten activisten doen oproep aan Formule 1-baas Chase Carey


Mensenrechtenactivisten hebben ruim een week voor de Grand Prix van Bahrein een oproep gedaan aan de Formule 1 om de wedstrijd in de Golfstaat af te gelasten. Volgens de activisten kan de Formule 1 hiermee een statement maken tegen het land, dat volgens hen de mensenrechten schendt.

"Gerichte en zichtbare actie van de Formule 1 is nu zeer gewenst", schrijven de activisten in een brief die gericht is aan de nieuwe baas van de Formule 1, Chase Carey. In de brief, die ook gericht is aan de baas van hoofdsponsor Heineken, staat verder: "De Formule 1 geeft om de mensenrechten en moet dus actie ondernemen. We doen een oproep aan de Formule 1 om de race van dit jaar niet door te laten gaan, gezien de alarmerende situatie in het land."

Volgens activiste Zainab al-Khawaja staat de race symbool voor het feit dat er in de wereld nauwelijks aandacht is voor de problematiek in Bahrein. "De race geeft het signaal af aan de mensen in Bahrein dat het de rest van de wereld niets kan schelen. De overheid gebruikt het evenement om Bahrein goed op de kaart te zetten, maar de mensen lijden hier elke dag. Ze willen dat de hele wereld de race ziet en niet de mensen die mishandeld worden in het dagelijks leven", aldus al-Khawaja.

De Grand Prix van Bahrein, die sinds 2004 op de kalender staat, is al een keer eerder niet doorgegaan. Dat was in 2011, toen onrust in het land ervoor zorgde dat het Formule 1-circus uit veiligheidsoverwegingen niet afrees naar Bahrein. Ondanks de oproep verwachten de activisten echter niet dat de race dit jaar ook afgelast zal worden.

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen