Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Afwijkende strategieën Verstappen en Mercedes waarschijnlijk in GP Spanje

Als de lichten ten teken van de start van de Grand Prix van Spanje straks doven, zal Max Verstappen waarschijnlijk een andere strategie volgen dan Mercedes. De Pirelli-banden die de verschillende coureurs nog over hebben, lijken dat te verklappen.

Wat Pirelli betreft is het zo klaar als een klontje dat vanmiddag een tweestopper de snelste route is naar de finish. Daarvoor geven de Italianen twee redenen op. De eerste is dat er relatief weinig tijd verloren wordt in de pitstraat, de andere is dat de harde banden, die zich zouden kunnen lenen voor een éénstopper, te langzaam zijn. Pirelli gaat dus uit van tweestoppers, waarbij het merendeel van de coureurs de harde banden link zal laten liggen. Dat betekent dat de coureurs die starten op zachte banden sowieso een keer naar de medium banden moeten wisselen. Dat treft, want zowel Max Verstappen als Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben een nieuwe set medium banden achter de hand (zie schema hieronder). Echter, daarna lopen de opties voor Verstappen en de Mercedessen uiteen. De Red Bull-coureur heeft dan enkel nog een nieuw setje zachte banden over (de harde compound even buiten beschouwing gelaten), terwijl Mercedes enkel nog gebruikte banden over heeft. Verstappen lijkt dus te gaan voor twee stints op de zachte banden, in welke volgorde dan ook, terwijl Mercedes voor twee stints op de medium banden lijkt te gaan. De zachte banden hebben immers al een kortere levensduur, om daar dan ook nog gebruikte banden van aan te spreken, is onwaarschijnlijk.

En daarin ligt een klein voordeel voor Red Bull. Immers, Mercedes zal waarschijnlijk een keer naar gebruikte banden wisselen. Red Bull daarentegen kan ook zonder harde banden aan te spreken de race op volledig nieuwe banden afwerken, waarbij ze nog de keuze hebben wanneer ze Verstappen op de nieuwe zachte banden gaan zetten, in de tweede of in de derde stint. Mogelijk zal Verstappen zo lang mogelijk de strategie van Mercedes volgen, om in de slotfase aan te zetten op de zachte banden. Bijkomend voordeel is dat hij op dat in theorie snelste rubber in combinatie met een legere tank dan tevens een gooi kan doen naar de snelste raceronde. Wat zo goed als zeker is, is dat Max Verstappen in de strijd met het Mercedes-tweetal op zichzelf is aangewezen. Rugdekking van Sergio Perez is ver weg na zijn tegenvallende achtste plaats in de kwalificatie. Twee tegen één dus. Een ongelijke, maar niet op voorhand al verloren strijd.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden