Alexander Wurz wil 'veilige auto's op extreme circuits'

21 mei 2017 08:35 Redactie

Alexander Wurz pleit voor cockpitbescherming én gevaarlijke circuits


Als voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association (GPDA) laat voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz zich vaak horen als het gaat om de veiligheid. Wurz komt nu met een opmerkelijk advies: maak de Formule 1-circuits gevaarlijker.

Het advies lijkt in eerste instantie vreemd, aangezien de veiligheid van de coureurs altijd hoog in het vaandel heeft gestaan bij Wurz. Toch zit er een gedachte achter het idee, legt Wurz uit.

"Uiteindelijk moet er gewoon cockpitbescherming komen. De halo of het shield, dat maakt mij niet uit. Maar de Formule 1 moet authentiek zijn. Veilige auto's, die heel hard gaan op lastige en gevaarlijke circuits. Dat is mijn idee", aldus Wurz.

Volgens Wurz zijn de uitloopstroken op veel van de huidige circuits 'dodelijk', in de spreekwoordelijke zin van het woord. Door de uitloopstroken lijkt het op TV alsof de Formule 1 niet snel gaat, terwijl het op circuits zoals in Monaco wel heel hard lijkt te gaan.

"De perceptie van snelheid is afhankelijk van de omgeving. Wanneer je snel rijdt in een grote ruimte, lijkt dat niet snel te gaan. Als je precies even hard rijdt in een kleine ruimte, lijkt het heel snel te gaan."

De oplossing van Wurz is dan ook simpel: "De auto's moeten veiliger en de circuits extremer. We moeten ervoor zorgen dat fouten direct worden afgestraft en dat wedstrijden spectaculair worden. Uiteindelijk moeten de kijkers voor de TV denken: 'Wow, die auto's zou ik zelf nooit kunnen besturen'. Dat is de essentie van ons product", besluit Wurz zijn betoog.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen