Alonso: 'Auto is in 2017 nog belangrijker dan coureur'

04 mrt. 2017 19:18 Redactie

Fernando Alonso verwacht dat coureurs minder het verschil kunnen maken


Met de nieuwe Formule 1 regels had de FIA voor ogen dat de invloed van de F1-coureurs groter zou worden. Fernando Alonso verwacht echter het tegenovergestelde. 

Door de nieuwe Formule 1 regels krijgen de auto's meer downforce en de banden meer grip. Zaken die er volgens Fernando Alonso voor zorgen dat de rol van de coureur wederom kleiner wordt.

"Met alle technologie, de aerodynamica en de motoren wordt de rol van de coureur steeds minder belangrijk. De nieuwe auto's hebben door de downforce veel meer vermogen nodig. De auto moet het vermogen goed kwijt kunnen op de baan. Zeker omdat we meer vol gas kunnen rijden, waardoor de rechte stukken langer zijn. 

Motorvermogen wordt nog belangrijker in 2017, iets dat Mercedes in de kaart lijkt te spelen. Concurrenten als Honda en Renault weten dat ze minimaal een halve seconde per ronde tekortkomen, ten opzichte van de wereldkampioen. 

"Sommige bochten nemen we nu vol gas en verdwijnen min of meer. In het verleden verloor je met 20 PK minder een paar tienden per ronde, maar dit jaar wordt dat zelfs een halve seconde. Verwacht van de coureurs geen wonderen dit jaar."

Mede door de nieuwe regels en de betere Pirelli banden kunnen de coureurs wel langer pushen tijdens de race. Dit moet een voordeel zijn voor de rijder. "Vorig jaar moest je op eieren rijden. Als je rustig aan deed kon je de banden sparen en waren de rondetijden beter. Dit jaar kunnen we echt pushen waardoor een coureur zijn eigen rijstijl kan gebruiken."

De banden van Pirelli bleken tijdens de wintertest in Barcelona zeer slijtvast. Het verval in rondetijd was minimaal en veel coureurs hadden positieve woorden over voor het nieuwe rubber. Pirelli zelf verwacht slechts één pitstop tijdens de meeste races. 

Foto: McLaren F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen