Alonso: "Formule 1 heeft mij zoveel moois gebracht"

01 jan. 08:30 Redactie

Fernando Alonso geeft titelaspiraties nog niet op


Fernando Alonso wordt door velen gezien als de beste coureur maar toch staat zijn teller 'slechts' op twee wereldtitels. Zijn laatste GP overwinning is inmiddels ook alweer enige tijd geleden. Uitgerekend tijdens zijn thuisrace in Spanje stond hij in 2013 voor het laatst op het bovenste treetje van het podium.

In de jaren daarna waren de successen ver te zoeken. Zijn overstap naar McLaren bracht hem helaas nog niet het gewenste resultaat. Vooral het seizoen 2015 was een zwaar jaar waarin we Alonso maar ook zijn teamgenoot, Button, vaker zagen uitvallen dan dat ze over de finish kwamen. Toch heeft de inmiddels 35-jarige Spanjaard de hoop op een derde wereldtitel nog niet opgegeven.

In een exclusief interview met Formula 1 laat hij weten dat hij zelfs na 16 actieve jaren in de formule 1 nog ontzettend strijdlustig is.

"Mijn ultieme doel is nog een keer wereldkampioen worden. Daar werken we met zijn allen bij McLaren hard voor. Nu met de nieuwe regelwijzigingen krijg ik waarschijnlijk dat 'wow' gevoel terug als ik in de nieuwe auto stap. De nieuwe auto's zijn uitdagender en een stuk sneller. Dat 'wow' gevoel dat wil ik echt volgend jaar bereiken."

Alonso begint in 2017 aan zijn zestiende jaar in de formule 1. Als broekie van 19 jaar maakte hij tijdens de GP van Australië zijn debuut in 2001 voor Minardi. In 2005 pakt hij vervolgens zijn eerste wereldtitel. Alonso is dan 24 jaar en geldt op dat moment als jongste formule 1 wereldkampioen. Door de jaren heen is de Spanjaard flink veranderd. Van een heethoofd die het regelmatig aan de stok had met zijn concurrentie naar een rijder die alles onder controle lijkt te hebben.

Volgens Alonso een normaal proces wat niet alleen voor hem als formule 1 coureur geldt.

"Je verandert op alle vlakken, niet alleen als coureur. Iemand van 19 is compleet anders dan een man van 35. Dat geldt voor alle vormen van relaties; familie, vrienden maar ook de manier waarop je samenwerkt met je team. Ook hoe je traint maar ook verandert je houding ten opzichte van de media. Alles verandert, niet omdat jij wilt dat dingen een bepaalde kant op worden gestuurd maar omdat het leven je verandert! Dat kun je echt niet tegenhouden. Het Peter Pan verhaal dat je niet ouder wordt, is slechts een sprookje!"

Op de vraag hoe hij het zo lang heeft volgehouden, geeft de Spanjaard aan dat zeker zijn succes een rol daarin heeft gespeeld.  Maar ook de randzaken zorgen ervoor dat hij nog steeds onderdeel is van het formule 1 circus.

"Succes is ongetwijfeld een belangrijke factor om nog steeds actief in de formule 1 te zijn. Ik ben hier om mij te meten met 21 andere rijders en om te proberen de beste te zijn. Dus ja, op het podium staan, een race winnen of zelfs een kampioenschap. Dat zijn de ultieme genietmomenten. Maar er is natuurlijk veel meer. Ook zaken rondom de F1 spelen een belangrijke rol. Het vele reizen heeft ervoor gezorgd dat ik al in veel landen ben geweest. Landen waar ik anders niet zou zijn gekomen zoals India, Korea, Rusland en Azerbeidzjan. Ik ben gelukkig dat de sport mij zoveel extra's heeft gegeven."
Foto: McLaren Honda

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen