Analyse: Daniil Kvyat bezig aan laatste jaar bij Red Bull

01 jun. 2017 11:19 Redactie

Kvyat imponeert wederom niet bij Toro Rosso


Daniil Kvyat lijkt bezig te zijn aan zijn laatste seizoen in dienst van Red Bull. De Rus werd dit seizoen wederom geplaatst bij Toro Rosso, als goedmakertje voor het afgelopen seizoen. Indrukwekkend is het tot dusver niet.

Het Formule 1 seizoen 2017 is zes races onderweg, een mooi moment om de balans op te maken. Bij Scuderia Toro Rosso draait het dit jaar wederom alleen om Carlos Sainz. De Spanjaard presteert uitstekend en constant. Zijn teamgenoot Daniil Kvyat is bezig aan zijn laatste kans, maar lijkt ook voor dit examen te zakken.

In 2016 werd de Rus omgeruild bij Red Bull Racing voor Max Verstappen. Wat volgde was een uiterst zwak seizoen bij Scuderia Toro Rosso. Min of meer als goedmakertje mocht Kvyat ook in 2017 nog voor het team rijden. Helmut Marko gelooft nog altijd in het talent van Daniil, maar tot op heden komt het er ook in 2017 niet uit. Daar waar Sainz steevast terug te vinden is in de top 10, worstelt Kvyat.

De cijfers liegen niet


Cijfers zeggen niet altijd alles, maar geven wel een heel duidelijk beeld in deze. In het onderlinge kwalificatieduel is de stand 4-2 in het voordeel van Sainz. Hierbij kreeg Kvyat een van zijn twee 'overwinningen' cadeau doordat Sainz met een geplofte motor niet serieus deel kon nemen aan de kwalificatie. 

Belangrijker is het vormpeil tijdens de races, daar waar de punten worden verdeeld. Carlos Sainz wist in vijf van de zes races in de top 10 te finishen, de andere race viel hij uit. Kvyat komt niet verder dan twee finishes in de punten, twee finishes buiten de top 10 en twee uitvalbeurten.

Het beste resultaat van Sainz is de zesde plaats in Monaco, gevolgd door twee zevende plaatsen. Kvyat kwam niet verder dan twee negende plaatsen. In drie races finishte de beide coureurs, waarbij Sainz in alle drie de races voor Kvyat finishte.

Toro Rosso gaat voor de top zes in het WK. Het knokt voornamelijk met de teams van Williams, Haas, Renault. Force India lijkt te hoog gegrepen. Met 29 punten kent het team een solide seizoensstart, maar 25 van deze punten werden behaald door Sainz en slechts vier door Kvyat. Wil het team die vijfde positie vasthouden dan moet onze Russische vriend toch uit een ander vaatje gaan tappen.

Laatste jaar?


Niemand in de paddock zal ontkennen dat Daniil Kvyat talent heeft, maar de fase waarin je iemand nog kan omschrijven als 'jong talent' is hij reeds gepasseerd. De Rus is bezig aan zijn vierde seizoen in de Formule 1. Red Bull heeft hem ook op moeilijke momenten de hand boven het hoofd gehouden. 

Na ruim drie seizoenen in de Formule 1 stevent Kvyat echter wel af op een exit bij Red Bull. Bij het topteam van Red Bull Racing is sowieso geen plaats voor hem, en bij Toro Rosso wil men aan de slag met jong talent. Het enige probleem van Red Bull is dat ze momenteel alleen met Pierre Gasly een F1-waardige vervanger klaar hebben staan. De andere talenten zijn te onervaren om volgend jaar in de F1 te plaatsen.

Daniil Kvyat, het lijkt het verhaal te worden van de talentvolle jongen die zo ver werd opgehemeld dat hij alleen nog maar hard kon vallen. Groot in Rusland en belangrijk voor de afzetmarkt van Red Bull. Talentvol en (soms) snel, maar even zo vaak compleet onzichtbaar. Gewogen en te licht bevonden voor de absolute top.

Foto: Red Bull Contentpool

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen