Analyse: Mercedes doet concurrentie verbleken

05 mrt. 2017 11:00 Redactie

Mercedes schiet uit de startblokken in eerste testweek


Sinds de Formule 1 het hybride tijdperk is ingegaan is er maar één team dat klok slaat. Het team van Mercedes is al drie jaar oppermachtig en is nog geen moment in de verlegenheid gebracht door de concurrentie. Met alle regelwijzigingen die deze winter zijn doorgevoerd was Mercedes bang voor haar leidende positie, maar dat lijkt nu al onterecht.

Bijna 2600 kilometer (558 ronden) reed Mercedes in slechts vier dagen tijd. Het zijn indrukwekkende cijfers, waarbij bijvoorbeeld Red Bull verbleekt (1369 kilomter, 294 ronden). Daarnaast was Mercedes al direct in de eerste week snel. Hoewel het een tactische keuze kan zijn van Mercedes (angst aanjagen), lijkt de renstal nog niet het achterste van haar tong te laten zien.

Het totaal pakket van Mercedes is al jaren goed. Het chassis én de motor behoren tot de beste van het veld, waardoor drastische regelwijzingen nauwelijks effect hebben op het team. Het team heeft zoveel goede engineers, dat het zich moeiteloos kan aanpassen, aan welke situatie dan ook. Het enige moment waarop Mercedes het wellicht lastiger krijgt, is als de Formule 1 terug gaat naar de 'conventionele' motoren, zonder turbo en hybride systemen.

Opvallend genoeg koos Mercedes als enige team in 2017 niet voor de 'haaienvin' achterop de auto. Wel experimenteerde het al met een soort 'haaienvin', waarbij er een gat zat in de constructie. Of dit de 'haaienvin' is die Mercedes voor ogen heeft is nog niet bekend, maar dat zullen we vast zien in de tweede testweek. Toch lijkt Mercedes nauwelijks last te hebben van het ontbrekende stuk bodywork aan de achterkant van de wagen. De gehele week was de Mercedes snel én reed het veel ronden. Een ideale start van nog een dominant seizoen.

Wie of wat kan Mercedes stoppen? Dat is de grote vraag voorafgaand aan het seizoen 2017. Weer lijkt de Mercedes, op wat problemen op de vierde testdag na, een zeer betrouwbare en vooral zeer snelle wagen. Vooralsnog lijkt er geen eind te komen aan de hegemonie van de Duitse renstal, maar het definitieve antwoord op de vraag kunnen we waarschijnlijk al beantwoorden na de Grand Prix van Australië. Ons antwoord voor nu? Niemand of niets.

Foto: Mercedes F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen