Analyse: Stroef begin voor Williams in 2017

03 mrt. 2017 17:55 Redactie

Lance Stroll bezorgt Williams lastig begin


Het was een gekke winter voor het team van Williams. Door het vertrek van Valtteri Bottas naar Mercedes moest er ineens een ervaren coureur uit de kast worden getrokken om Lance Stroll bij te staan in zijn eerste seizoen in de Formule 1. De 18-jarige Canadees krijgt dit seizoen les van Felipe Massa, de veteraan die eigenlijk al afscheid had genomen van de Formule 1. Dat Stroll nog even moest wennen bleek wel in de eerste testweek. Door diverse incidenten moest Williams grote delen van de testweek binnen blijven.

Gelukkig voor het team heeft het in ieder geval één rijder die niet heel veel ronden nodig heeft om aan een Formule 1-bolide te wennen. Felipe Massa reed niet veel in de eerste week (103 ronden in totaal, op één dag), maar zal dat niet heel erg hebben gevonden. Het team zal echter wel even achter oren hebben gekrabd. Lance Stroll zorgde er voor dat het team niet veel data heeft kunnen verzamelen in de eerste week, terwijl dat dit seizoen juist cruciaal is.

Op zijn eerste werkdag in de 2017-bolide was het een ongelukkige spin dat ervoor zorgde dat Williams en Lance Stroll slechts 12 ronden aflegden. De wagen bleek teveel beschadigd om nog verder te kunnen rijden en de reserveonderdelen lagen nog in de fabriek. Na een nachtje doorwerken mocht Stroll direct weer aan de slag. Williams gooide het programma met het oog op de 'regentest' van donderdag om, waardoor Stroll de volgende dag alweer in de bolide mocht stappen.

Deze keer ging het wat langer goed voor de Canadees. Ondanks een uitstapje net voor de lunchpauze leek het van een leien dakje te gaan, totdat Stroll de Williams in de vangrail parkeerde. Met aanzienlijke schade aan de linker voorkant werd de Williams teruggereden naar de pitbox, waar het team wederom veel tijd kwijt was aan het repareren van de auto. Uiteindelijk bleek de schade zelfs zo groot dat het team de volgende dag niet meer in actie kon komen.

Een stroef begin dus voor zowel Williams als Lance Stroll. Gelukkig blijft het team vierkant achter hem staan en in hem geloven. De jonge Canadees zal zich vast wat anders hebben voorgesteld van zijn debuut, maar kan zeker een potje sturen. Daarom is het zaak om het hoofd erbij te houden en in de tweede testweek lekker veel kilometers te maken. Hopelijk voor Williams en Stroll kan het aantal kilometers in de tweede testweek nog flink worden opgeschroefd, zodat het team, de coureurs en de wagen klaar zijn voor de eerste Grand Prix in Australië.

Foto: Williams F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen