Analyse: Tweede seizoen van Haas begint positief

04 mrt. 2017 08:00 Redactie

Haas schiet uit de startblokken


Na het, vooral in de beginfase, sterke debuutseizoen heeft Haas dit jaar wellicht een nog moeilijkere taak dan vorig jaar. Het moet mee blijven doen in de ontwikkelingsstrijd van de Formule 1, een strijd die al veel nieuwkomers en kleine teams verloren hebben. Het was dan ook zeer de vraag of de nieuwe Haas VF-17 wel goed genoeg zou zijn om mee te kunnen strijden om de punten, aangezien Haas weer vanaf nul moest beginnen. Na de eerste testweek lijkt dat gelukt te zijn.

Tuurlijk, Haas krijgt genoeg hulp van Ferrari, maar toch is het knap hoe het team zich heeft weten aan te passen aan de ontwikkelingsdrang van de Formule 1. Na nog niet eens één jaar in de koningsklasse van de autosport geacteerd te hebben, moest Haas alweer beginnen aan het ontwerp van een totaal nieuwe wagen. Daarnaast had hem team vorig jaar serieuze en structurele problemen met de remmen, die opgelost moesten worden voor het nieuwe seizoen. Na een week test kunnen we de voorzichtige conclusie trekken dat Haas best een goede auto heeft gefabriceerd.

Na één week testen staat Haas vierde in het lijstje van meest gereden ronden per team. Kevin Magnussen en Romain Grosjean legden samen 343 ronden af in de eerste vier testdagen. Daarbij was de verdeling ook nog eens perfect te noemen, beiden coureurs reden op één testdag 118 ronden en één testdag rond de 50 ronden. Qua rondetijd liep Haas nog een beetje achter (1:22.118 op supersofts), maar daar zijn nog niet veel rechten aan te ontlenen.

Weinig kopzorgen dus bij Haas, hoewel de remmen toch voor enige hoofdpijn zullen hebben gezorgd bij het team van Gunther Steiner. De chronische problemen uit 2016 lijken ook in 2017 aan te houden. Ook had het team last van elektrische problemen op de derde testdag, maar dat lijkt tot nu toe geen groot probleem te zijn. De tweede testweek moet uitwijzen hoe goed de Haas VF-17 echt is, maar het begin is positief.

Foto: Haas F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen