Analyse: WK-punten Lance Stroll geluk of niet?

13 jun. 2017 11:33 Redactie

Stroll blijft realistisch na eerste WK-punten


De negende plaats werd in Canada gevierd alsof Stroll de wereldtitel had gewonnen. Lance op de schouders van het team en feest voor een negende plaats. Het zegt veel over het niveau van het voormalig topteam van Williams op dit moment.

Hij deed het! Lance Stroll behaalde tijdens zijn zevende GP zijn eerste WK-punten. Gestart vanaf een zeventiende positie wist hij op te klimmen naar een negende plaats. Geen fouten, geen kusjes in de muur en geen paniek in zijn stem. 

Zo verslagen als Lance na de kwalificatie klonk, zo blij als een kind was hij na afloop van de race. Gaat Canada de ommekeer vormen in zijn Formule 1 seizoen? 

Eenmalig succes?


De Williams werd in Canada enorm geholpen door de Mercedes-motor. Nog altijd is de Duitse krachtbron de snelste van het veld. Niet zo maar een beetje, maar gewoon met afstand. Zelfs Ferrari had geen antwoord, om maar te zwijgen over Renault en Honda. Force India legde Daniel Ricciardo het vuur aan zijn schenen, puur door het motorvermogen. Vanuit dat oogpunt is het niet vreemd dat een Williams vliegt in Canada. In 2016 behaalde Valtteri Bottas in zijn Williams nog een mooie derde plaats, de enige podiumplaats van het team dat seizoen.

Dat Stroll de Honda's en overjarige Ferrari's achter zich hield mag dan ook geen verrassing zijn.

Geluk?


Zonder geluk vaart niemand wel en Lance had in Canada ook wat geluk dat er mensen voor hem uitvielen. Teamgenoot Felipe Massa en Carlos Sainz lagen er in de eerste ronde al uit. Max Verstappen viel na ruim tien ronden weg en Daniil Kvyat werd te zwaar bestraft en viel later uit. Romain Grosjean verloor zijn voorvleugel bij de start dankzij Sainz en finishte een positie achter Stroll.

Critici kunnen zeggen: Als mannen als Max en Felipe de race uit hadden gereden waren er nooit geen punten geweest, maar pech en geluk horen bij de sport. Feit is dat Stroll een goede race reed. Vol overgave vocht hij voor zijn posities en plaatste hij keer op keer succesvolle inhaalacties. Allen foutloos. 

Het begin van een succesreeks?


Een zwaluw maakt nog geen zomer. Lance moet nog veel leren en beseft dat ook. Hij komt nog veel tekort om een vaste klant voor de top 10 te worden en moet het hebben van circuits waarop zijn Mercedes-motor oppermachtig is. Voor Williams en Stroll is het te hopen dat de WK-punten uit Canada doorwerken in het hoofd van de 18-jarige coureur. Rijden we onboard mee met Lance dan ziet het er allemaal zo onrustig uit. Racet hij met de Williams of tegen de Williams?

Rust en vertrouwen is belangrijk voor een Formule 1 coureur. Wij wachten rustig af of Lance ons de komende race vaker gaat verrassen. Hij zal zijn kansen moeten pakken en mogelijk komt zijn volgende kans al in Baku, met een lang recht stuk van ruim twee kilometer. De Mercedes-motor maakt er gehakt van de concurrentie...

Foto: Williams F1

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen