Blog vanuit Melbourne: Relaxte sfeer slaat om in verbijstering

14 mrt. 15:13 René Oudman 0 reacties
De Grand Prix van Australië staat normaal gesproken garant voor een relaxte sfeer in de paddock, zo werd mij verteld vlak voor ik mijn entree mocht maken 'Down Under’. Die sfeer was inderdaad relaxt, tot er rond een uur of elf in de Australische ochtend een onverwacht schokkend bericht binnenkwam.

Charlie Whiting is dood. Natuurlijk, iedereen gaat een keer dood en Charlie Whiting was één van de ruim zes miljard mensen op deze wereld. Maar als je zoiets leest, staat het kippenvel op de armen. Met de leeftijd van 66 jaar en de vitaliteit waarmee Whiting zich door de Formule 1-paddocks bewoog, was dit een gebeurtenis die niemand aan zag komen. Een longembolie – een afsluiting van de slagader waardoor er minder zuurstof binnenkomt, met alle gevolgen van dien – werd hem in zijn slaap fataal.

Charlie Whiting (rechts) is 66 jaar oud geworden

De Formule 1-gemeenschap, die zich met alle bijkomende vrolijkheid opmaakte voor een nieuw seizoen, werd ferm met beide voeten op de aarde gezet door het bericht van Whitings overlijden. Max Verstappen zei tijdens de persconferentie terecht dat het eens te meer duidelijk is dat men van elke dag op aarde zou moeten genieten, aangezien je nooit weet wat er komen gaat. Dat Whiting een geliefd persoon was, bleek tijdens de persmomentjes van de rijders – enkelen hadden moeite om hun verdriet onder woorden te brengen.

Het feit dat Whiting hier gistermiddag nog rondwandelde over hetzelfde circuit, maakt het extra onbegrijpelijk. Natuurlijk gaan mensen dood, maar het onverwachte zorgt voor extreem veel verbijstering. Het moment waarop ik doorkreeg dat er iets niet in de haak was, was overigens toen ik in het voorbijgaan een van de mediavertegenwoordigers van de FIA wit weg zag trekken nadat hij zijn telefoon opnam.

Op sociale media stroomden de berichtjes vervolgens binnen en ook daaruit bleek hoe geliefd Whiting was. De man die in zijn loopbaan gedurende vrijwel elk Grand Prix-weekend wel eens met een boze coureur kreeg te maken, meer dan eens met eentje die hem uitfoeterde, werd gefêteerd als geen ander. Een verschijnsel waarvan ik zelf overigens soms denk - zouden we anderen niet beter tijdens in plaats van na hun leven kunnen overladen met complimenten?

Pierre Gasly probeert zich vlak voor de seizoensstart alvast vrij te pleiten

Het leven ging voor de overige personen, zoals gebruikelijk, gewoon door. In Melbourne bereidden de coureurs zich op donderdag voor op de eerste trainingen van 2019, die op het moment van publicatie nog maar een halve dag weg zijn. Voorspellingen durfde nog steeds niemand te maken, al waren er wel een aantal die zichzelf alvast wilden vrijpleiten. Kevin Magnussen stelde dat het zoetzure nulresultaat van 2018, toen Haas een vierde en vijfde plek verloor door onjuist gemonteerde wielmoeren, dit jaar absoluut niet te herhalen was. Daarmee doelde hij overigens op het rondrijden op de plaatsen vier en vijf...

Pierre Gasly probeert zich zo goed en kwaad als mogelijk in de rol van underdog te plaatsen. De Fransman, tegenwoordig rondwandelend in de kleuren van Red Bull Racing, stelde in zijn persbabbel dat Max Verstappen niet zijn doelwit is. "Ik rijd nog maar één jaartje mee in de Formule 1 en moet nog wennen aan het team", sprak Gasly. Ondertussen wordt Charles Leclerc door een aantal kenners tot de titelfavorieten gerekend – ook hij heeft slechts één seizoen ervaring. Is Gasly dan toch geschrokken door de testcrashes?

Een prachtmoment was waar te nemen tijdens de persconferentie, waar zoals gezegd Max Verstappen als een van vijf rijders aan het woord kwam. Daniel Ricciardo organiseerde een applaus voor Robert Kubica, nadat deze het gras voor de voeten werd weggemaaid op mijn vraag wat de rijders tijdens de winterstop zoal bezig had gehouden. "Jij hebt al wat langer een winterstop", grapte Sebastian Vettel ietwat hard, waarop Ricciardo wilde benadrukken dat de buitenwacht niet moet onderschatten door wat voor een Kubica heeft moeten gaan na zijn zware rallycrash begin 2011. "Het is heel erg vet dat hij hier is", sprak Ricciardo. "Het spreekt voor zijn karakter!"

Tijdens de persconferentie liet Ricciardo de aanwezige journalisten applaudisseren voor Kubica

Het Melbourne Grand Prix Circuit, zoals het asfaltlint in Australië tegenwoordig officieel heet, werd op donderdag bevolkt door een hoop wagens. Waar de donderdag op andere circuits nog weleens saai kan zijn wat betreft actie op de baan, daar stelde mediadag in Melbourne niet teleur. De kanonnen van het Supercars Championship – voorheen de V8 Supercars – en de Australische GT-serie, alsmede de Porsche Carrera Cup, zorgden ervoor dat het allerminst stil was in het park.

De actie waar echter iedereen op wacht zal vanaf morgen plaatsvinden. Om 2.00 uur Nederlandse tijd, het is dan 12.00 uur hier in Australië, zullen de lichten aan het einde van de pitstraat op groen springen. Het lange wachten is dan eindelijk achter de rug: het seizoen 2019 gaat beginnen!

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen