Brawn: 'Kleine teams moeten kunnen overleven in de formule 1'

11 jan. 08:00 Redactie

Brawn pleit voor financieel gezonde formule 1 met kansen voor kleinere teams


Volgens Ross Brawn is het noodzaak dat de kleinere formule 1 teams de kans krijgen om te overleven in de sport. Veel kleinere teams verkeren in grote financiële problemen, daar waar de topteams (en autofabrikanten) een vermogen uitgeven om de sport te domineren.

Er moet gezorgd worden dat de verschillen tussen de topteams en de kleinere teams kleiner worden. Vorige week werd Manor het volgende slachtoffer. Het team staat nu onder curatele omdat het geen nieuwe sponsoren en investeerders kon vinden.

"Een van de doelstellingen is om te onderzoeken wat er gedaan kan worden aan het verkleinen van de verschillen tussen de topteams en de kleinere teams." liet Brawn ESPN weten.

"Zijn er mogelijkheden om het prestatievoordeel dat de grotere teams krijgen door zoveel geld te investeren te verkleinen? Hoe kunnen we dat verschil kleiner maken? Ik denk dat het een interessant streven is om de kleinere teams financieel gezond te maken en te houden. Daarnaast moeten ze competitief kunnen zijn, zodat ook zijn aansprekende resultaten kunnen behalen. Dat is goed voor de sport."

Brawn ziet diverse problemen voor de kleinere team. Het is vaak lastig om aan sponsoren te komen en om het hoofd boven water te houden, zijn de teams gedwongen om rijderskeuzes te maken die gebaseerd zijn op geld. "Kleinere teams zitten zo om geld verlegen dat ze kiezen voor coureurs die sponsorgeld meenemen. Het beïnvloed hun rijderskeuze. In een gezonde formule 1 kunnen deze teams ook zonder deze keuzes overleven."

Op dit moment wordt er gesproken over een budgetplafond. De grotere teams zijn tegenstander, maar de kleinere teams als Force India, Sauber, Toro Rosso en Manor zijn voorstander. Zij zijn van mening dat de bedragen die de topteams uitgeven veel te hoog zijn. Veel van deze teams halen het geld uit hun ondernemingen en boeken eventuele verliezen af in het (automobiel)bedrijf. Voorbeelden daarvan zijn Ferrari, Red Bull, Renault en Mercedes.

 

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen