Brawn: 'We moeten aerodynamica zo maken dat coureurs echt kunnen racen'

30 mrt. 2017 14:30 Redactie

Brawn wil goede balans tussen supersnelle auto's en close racing


Liberty Media topman Rosso Brawn vindt dat de Formule 1 op zoek moet gaan naar een aerodynamisch pakket dat snel is, maar waarbij inhalen mogelijk blijft. De huidige auto's hebben veel downforce, maar daardoor is inhalen nog moeilijker geworden.

De woorden van Ross Brawn sluiten eigenlijk min of meer aan bij de gedachte van de Amerikaanse Indycar Series. Deze zet in op een aerodynamisch pakket waarbij niet alles draait om nog meer downforce en nog snellere rondetijden, maar waarbij er een goede compromis is tussen snelheid en close racing.

"We praten veel over aerodynamica maar moeten erkennen dat de auto's van nu alleen zo snel kunnen zijn door de aerodynamica van dit moment. Als we auto's willen die in de toekomst even snel moeten zijn, dan kunnen we niet simpelweg een deel van het pakket wegnemen." laat Brawn weten.

"Het is te makkelijk om te denken dat het weghalen van vleugels en downforce ervoor zorgt dat we weer echt racen zien. We kunnen dat wel doen, maar dan worden de auto's veel trager dan ze nu zijn."

"Ik denk dat we op een andere manier naar aerodynamica moeten kijken. We moeten ervoor zorgen dat de coureurs nog altijd met elkaar kunnen racen. Dat is iets dat men vergeten is bij deze regels."

"Er moet gekeken worden naar het hele concept. Het bodywork van de bolides is veel te gecompliceerd, wat ervoor zorgt dat er een erg gevoelige flow is. Deze wordt direct verstoord op het moment dat je dicht achter je voorganger rijdt."

"De uitdaging is om te komen met een nieuw ontwerp waarbij de auto's nog altijd hoge (top)snelheden hebben, maar waarbij de coureurs wel dicht achter hun voorgangers kunnen rijden. Dat is mijn ambitie en daarover speken we met een commissie waarin de FOM ook plaatsneemt"

"We willen ook samenwerken met de FIA en de teams en hun kennis en middelen gebruiken om dit alles te kunnen bewerkstelligen."

 

Indycar als voorbeeld voor Formule 1

"Er zijn diverse series die ook een groot aerodynamisch pakket op de auto hebben, maar onze problemen niet kennen. De sport cars of de Indycar bijvoorbeeld, daar heeft men veel minder last. We moeten met een goed voorstel komen voor de Formule 1."

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen