BREAKING: Shield vervangt Halo, 'haaienvin' en 'T-wing' verboden in 2018

25 apr. 2017 20:15 Redactie

FIA kiest voor 'Shield' in plaats van 'Halo'


De F1 Strategy Group en de F1-commissie hebben vandaag in Parijs spijkers met koppen geslagen. Over een aantal lang bediscussieerde onderwerpen is vandaag een beslissing genomen.

Aanwezig bij de vergadering waren onder anderen FIA-baas Jean Todt en Formule 1-baas Chase Carey. Ze bespraken meerdere belangrijke onderwerpen, waaronder het onderwerp 'cockpitbescherming' en de 'haaienvin/T-wing'.

Voor veel fans is het verbod op zowel de T-wing als de haaienvin een geschenk uit de hemel. Na de eerste kennismaking met de nieuwe bolides van dit seizoen struikelde veel fans over de 'lelijke' stukken bodywork die de teams hadden geplaatst op de achterkant van de wagen. Vooral de haaienvin was esthetisch gezien geen goede toevoeging op de wagen. De T-wing bleek daarnaast ook niet heel sterk te zijn. Tot twee maal toe brak er bij Mercedes een T-wing af, bij de tweede keer kostte het Max Verstappen veel trainingstijd.

Naast de haaienvin en de T-wing werd het thema cockpitbescherming besproken. Hierin gaat de voorkeur van de FIA uit naar het nog niet zo lang geleden geïntroduceerde 'shield'. Daarmee is de Halo definitief van de baan, maar vast staat dat de FIA cockpitbescherming wil gaan introduceren in 2018. Hoe en wanneer het 'shield' wordt geïntroduceerd is nog niet duidelijk.

De volgende veranderingen zullen er in 2018 worden doorgevoerd:
  • Haaienvin en T-wing worden verboden

  • Extra maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen olie wordt verbrand als brandstof. Daarnaast mag er maar één type olie gebruikt worden in een weekend.

  • Bij een rode vlag wordt de wedstrijd herstart middels een staande start. De coureurs worden dus niet meer achter de Safety Car weggestuurd na een rode vlag situatie tijdens de wedstrijd.

  • De 'shield' cockpitbescherming wordt geïntroduceerd in 2018. Dit seizoen zullen er meerdere tests worden uitgevoerd met het systeem, zodat het zijn intrede kan maken volgend seizoen.


Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen