Britse TV-kijkers laten Formule 1 links liggen na gemist kampioenschap Hamilton

06 mrt. 2017 08:01 Redactie

Kijkcijfers in 12 jaar niet zo laag in Engeland


Engeland is en blijft het land waar de autosport zijn 'oorsprong' vond. Het is daarom ook niet gek dat de Formule 1 een van de grootste sporten in Engeland is. Toch kregen de televisiezenders die de Formule 1 uitzonden in 2016 een flinke tegenvaller te verwerken: de kijkcijfers daalden over een geheel seizoen met maar liefst 5,1 miljoen kijkers ten opzichte van 2015.

Grootste reden van de spectaculaire daling is het uitvallen van Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Maleisië. Veel Britten zagen hier de hoop van een derde wereldtitel op rij voor Hamilton in rook opvliegen en kozen daarom niet meer voor de Formule 1, zo staat in het onlangs verschenen Global Media Report van de Formule 1.

Als een andere reden wordt het 'achter de decoder zetten' van de Formule 1 in Engeland genoemd. In Nederland zijn we het al jaren gewend, maar in Engeland was de Formule 1 tot en met 2015 nog bij de BBC op het 'open' net te zien. Sinds vorig seizoen zijn de rechten naar Channel 4 gegaan, waar klanten (extra) voor moeten betalen.

Ook wereldwijd blijven de kijkcijfers voor de Formule 1 dalen. Hoewel er in Nederland een spectaculaire groei te zien is, blijven mensen over de rest van de wereld afhaken. De betaalde zenders zijn onder het bewind van Bernie Ecclestone altijd geprefereerd boven de 'open' zenders. Dit in combinatie met de voorspelbaarheid heeft er voor gezorgd dat het aantal kijkers voor het zesde jaar op rij is gedaald.

Voor de TV-zenders is het dus goed nieuws dat Liberty Media meer wil gaan doen op het gebied van social media. Op deze manier raken er meer mensen geïnteresseerd in de sport, zodat ze hopelijk ook eerder bereid zijn om ervoor te betalen. Daarnaast is het ook voor de TV-zenders te hopen dat de hegemonie van Mercedes niet voortduurt, zodat er meer 'nieuwe' fans bijkomen en de 'bestaande' fans behouden blijven.

Foto: Mercedes AMG F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen