Brown: 'Geen Formule 1 op Long Beach'

27 apr. 2017 10:30 Redactie

'Terugkeer Formule 1 op Long Beach niet haalbaar'


Enkele dagen geleden werd duidelijk dat Long Beach graag een Formule 1 race wil organiseren. McLaren CEO Zak Brown sluit een terugkeer naar het legendarische circuit uit.

In het verleden scheurden de Formule 1 auto's over het stratencircuit en momenteel zien we jaarlijks de Indycars door de straten racen. Een terugkeer van de F1 is volgens Brown niet mogelijk. Enerzijds omdat subsidie ontbreekt en anderzijds omdat er grote aanpassingen aan het circuit doorgevoerd moeten worden.

"Long Beach is een prachtig evenement met een rijke historie van Formule 1 en Indycar. Voor de Indycar is het een mooi circuit, maar voor de F1 is een enorme subsidie nodig vanuit de overheid. Voor zover is weet is Long Beach niet bereid om de hoge startpremies te betalen." laat hij Motorsport.com weten.

Gemiddeld genomen betalen circuits 20 miljoen Dollar per jaar om een Formule 1 race te mogen organiseren. In de periode van Bernie Ecclestone lagen daar vaak langlopende contracten van vijf of tien jaar aan ten grondslag. Voor veel organisatoren waren de wurgcontracten een reden om de F1 de rug toe te keren.

Doordat het circuit niet voldoet aan de eisen van de FIA moeten er aanpassingen worden doorgevoerd aan zowel het circuit als de accommodatie. De uitloopstroken zijn te klein en het pitcomplex is verouderd, iets dat tientallen miljoen euro's kost.

"Er is geen economisch model waarbij investeerders hun geld terug kunnen verdienen. Hierdoor komt de volledige financiering voor rekening van de staat Californië en de stad Long Beach", oordeelt Brown.

Sinds Liberty Media het stokje overnam van Bernie Ecclestone vliegen wekelijks nieuwe namen van steden en circuits ons om de oren. Ieder land of iedere stad wil een F1-race organiseren. Van Ney York tot en met Assen en van Zandvoort tot en met Las Vegas. 

Foto: CCWSF1 (Wikipedia)

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen