Charles Leclerc wint eerste Formule 2-race op spectaculaire wijze

16 apr. 2017 14:31 Redactie

Eerste overwinning voor Charles Leclerc met bizarre tactiek


Charles Leclerc heeft in zijn debuutweekend in de Formule 2 direct zijn visitekaartje afgegeven. In een zinderende wedstrijd, waarin de tactiek van de Monegask de doorslag gaf, trok hij uiteindelijk aan het langste eind.

De wedstrijd begon om 14:15 uur lokale tijd onder de brandende zon. Door de hoge temperaturen (rond de 34 graden) gaf het bandenmanagement van de jonge coureurs de doorslag. Alle coureurs startten op de medium band, een pitstop was niet verplicht maar werd wel gemaakt door meerdere coureurs.

De Japanner Nobuharu Matsishita had het geluk op poleposition te starten, omdat hij in de eerste race als achtste was gefinisht. Het noodlot trof Matsushita echter vlak voor de start, door technische problemen moest hij uit de pitstraat starten. Nyck de Vries begon de wedstrijd vanaf P10, waar hij gisteren ook eindigde aan het einde van de eerste race.

Kort na de start ging het al mis voor de nummer twee van gisteren, Norman Nato. Door een touché met Oliver Rowland liep hij een lekke band op en spinde hij van de baan af. De rest van de kopgroep, bestaande uit Luca Ghiotto, Oliver Rowland, Antonio Fuoco en Charles Leclerc, ging er daarna vandoor. Artem Markelov, de winnaar van de eerste race, gokte op de zachte band. Hij wisselde van banden onder de Safety Car, maar na amper 10 ronden kwam hij tot inkeer. De zachte band sleet zo snel op het hete circuit, dat hij weer terug moest wisselen naar de medium band.

Gaandeweg de wedstrijd kreeg Charles Leclerc de overhand. De jonge Monegask, rijdend voor Prema, had een ronde of 8 voor het einde van de wedstrijd een comfortabele voorsprong van 6 seconden op de nummer twee, Luca Ghiotto. Charles Leclerc leek op weg naar een eenvoudige overwinning, maar kwam tot ieders verbazing in de 15e van de 23e ronde binnen voor nieuwe banden. Hij gaf daarmee de leiding over aan Luca Ghiotto en viel terug tot de veertiende plaats. Leclerc leek kansloos voor de zege, maar bewees het tegendeel.

Op de zachte band sneed Leclerc als een warm mes door de boter. Hij was zo'n 3 tot 4 seconden per ronde sneller dan de mannen vooraan en kreeg het voor elkaar om met nog twee ronden te gaan de aansluiting te vinden met de kop. Tegen ieders verwachting in haalde hij in de laatste ronden ook nog Oliver Rowland en Luca Ghiotto in, om er met de overwinning vandoor te gaan. Een speciale overwinning voor Leclerc, die een zeer riskante strategie omzette in een overwinning.

Nyck de Vries reed in al het geweld vooraan een strakke race. De Nederlander reed zich vanaf P10 gestaag naar boven en eindigde uiteindelijk netjes op de zesde plaats. Daarmee pakte hij opnieuw punten, nadat hij gisteren al een punt pakte met zijn tiende plek.

Foto: Charles Leclerc Twitter

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen