Christian Horner over motor-statement FIA: 'Ze kunnen niet rekenen'

30 apr. 2017 00:30 Redactie

'Berekening FIA klopt van geen kant'


Het is een opmerkelijk statement van de FIA. De overkoepelende autosportorganisatie stelt dat de krachtbronnen van Ferrari, Mercedes en Renault binnen drie tienden van elkaar zitten. Dat deed veel wenkbrauwen fronsen in de paddock, waaronder die van Red Bull-teambaas Christian Horner.

De FIA berekende aan de hand van een 'uitgebreide simulatie' dat de motoren van Mercedes, Ferrari en Renault op een 'gemiddeld' circuit (het circuit in Barcelona) binnen drie tienden van een seconden van elkaar zitten. In Sochi zat de snelste Renault-motor echter 1,7 seconden achter de snelste Ferrari-motor. Een verschil dat niet te verklaren valt als je de theorie van de FIA mag geloven, vindt Christian Horner.

"Volgens mij klopt de berekening van de FIA niet helemaal", aldus Horner tegenover Motorsport.com. "De methodiek achter de berekening klopt van geen kant, de cijfers die er nu uit rollen zijn zo gemaakt dat het de FIA goed uit komt."

Bij de 'simulatie' zijn volgens Horner de snelste ronden op vol vermogen weggelaten uit de berekening. Daardoor zijn alleen de slechtste ronden meegenomen, die dan heel dicht bij elkaar liggen. In de praktijk werkt het echter heel anders, waardoor de berekening volgens Horner nergens op slaat. "Je hoeft alleen maar te kijken naar de resultaten hier in Rusland en je weet al dat de berekening niet klopt."

Ook Max Verstappen snapt niet veel van de uitspraak van de FIA. "Als je de snelste ronden weglaat klopt er natuurlijk niet veel van de berekening. Het verschil is zeker veel groter", liet de Nederlander weten.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen