© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: De Formule 1 draait niet alleen om Max Verstappen

09 mrt. 18:00 Ruud Dimmers 43 reacties
De racewereld was altijd een plaats waarin er respect was voor alle coureurs, maar in Nederland lijkt men dat uit het oog te verliezen. De Formule 1-fan in Nederland is de afgelopen jaren veranderd. Soms erg positief, maar helaas soms ook negatief.

Toen ik de Formule 1 in 1994 ging volgen zag de wereld er compleet anders uit. Damon Hill en Michael Schumacher moesten er ineens staan na het overlijden van Ayrton Senna. De twee titelkandidaten botsten vervolgens met regelmaat op de baan en voor de camera’s. Een Engelsman was niet snel fan van ‘Schumi’ en een Duitser genoot van Hill’s crash in de eerste bocht op Hockenheim. Een stukje gezonde rivaliteit, maar wel met respect voor elkaar. Fans konden naast elkaar op de tribune zitten, zonder dat je buurman met een ander shirt aan jou het licht in je ogen niet meer gunde. Of je nu een Benetton, Williams, McLaren of Ferrari polo aanhad maakte niet uit. Je had een ding gemeen: de liefde voor de sport.

In Nederland was de Formule 1 altijd een erg kleine sport. Een ondergeschoven kindje in de journalistiek, waarbij je moeite moest doen om ook maar iets over de sport te lezen in de dagbladen. Toen Jos Verstappen debuteerde kreeg de sport zijn eerste boost. Jos werd gebombardeerd tot ‘The Boss’ en na enkele uitstapjes in de grindbak met de vloer gelijk gemaakt. Het negatieve sentiment overheerste op verjaardagen en feesten en ik als F1-fan en Jos fan hoorde de ene na de andere grindbakgrap voorbij komen. Want ja… die Jos kon er niets van en Formule 1 was een saaie sport. Voetbal, dat was hét!

Sinds Max Verstappen als een komeet de F1 veroverde veranderde het sentiment in Nederland. Voor het eerst was er een coureur die een land in zijn greep hield, iemand die de grenzen verlegde en van wereldklasse is. Max verbrak al talloze records en heeft een rijstijl die wereldwijd de headlines haalt. In ons kikkerlandje slaan we daarin soms wel door, want we vergeten dat er nog negentien andere coureurs meedoen aan het spelletje genaamd Formule 1.

Iedere coureur die ook maar één keer een akkefietje heeft met Verstappen, of één iets minder positieve opmerking plaatst over ‘God’ wordt gelijk neergesabeld. Zelfs rijdende legendes als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel moeten hun digitale brievenbus dichttimmeren, want de lading stront en ongewenste ziektes vliegen ze om de oren. Dieptepunt vond ik dat er bij de Grand Prix van Oostenrijk een deel van de ‘fans’ zelfs teksten als ‘alle Duitsers zijn homo’ scandeerden. Iets waar je als Nederlandse Formule 1-fan allerminst trots op kan zijn. Iets dat de sport niet kende en ook niet nodig heeft.

Tekst gaat verder onder foto

Ricciardo is ineens een klootzak van de ergste soort!

En wat te denken van Daniel Ricciardo? Een van de leukste gasten in de Formule 1. De Australiër verruilde na een dienstverband van bijna 10 jaar Red Bull voor Renault. Drie jaar lang was hij de knuffelbeer voor de Nederlandse fans en werd hij gezien als het maatje van Max. Het was lachen, gieren en brullen met die twee. Daniel trekt een andere kleur overall aan en ineens is hij een klootzak! Niet zomaar een klootzak, nee echt een van de ergste soort!

Want Daniel laat weten dat hij niet meer op zijn plek zat bij Red Bull, dat hij toe was aan iets nieuws en dat hij vond dat het team teveel draaide om de droom om van Max de jongste wereldkampioen te maken. Dat hij ongetwijfeld goed betaalt krijgt bij Renault maakt hem niet ineens een ander mens.

Met Pierre Gasly heeft Max nu een nieuwe teamgenoot. De Fransman heeft veel minder F1-kilometers achter zijn rug, maar beschikt wel degelijk over talent en pannenkoeken rijden er anno 2019 niet bij Red Bull. Na twee, domme, crashes tijdens de wintertests is hij al uitgescheten en is de naam Crashly geboren. Koning Max zal de Fransman declasseren en Pierre mag slechts als voetveeg dienen.

Op deze manier wordt het wereldje wel heel klein rondom Max Verstappen en krijgt het veel weg van een aflevering van ‘alleen op de wereld’. En die Formule 1-wereld is juist zo prachtig! Al vijfentwintig jaar volg ik deze sport dagelijks en geniet ik van de gehele sport. De Netflix-documentaire Drive to Survive brengt dit op prachtige wijze in beeld. Wat is er nu mooier dan twintig coureurs en tien teams de strijden op het hoogste niveau? We willen toch allemaal gave races zien, vol met spanning, actie en soms een goede crash. Daarbij hoort rivaliteit en bij deze rivaliteit hoort ook strijd op de baan en daarbuiten. Maar laat deze strijd op een leuke manier verlopen en heb daarbij respect voor andere coureurs.

Volgend weekend start het nieuwe seizoen en krijgen we hopelijk een prachtig jaar, met volop actie op de baan en een spannende titelstrijd. Eentje waarin Verstappen mogelijk een rol gaat spelen, maar ook als het even minder met Max gaat is er zoveel om van te genieten. Er staan in Australië nog negentien andere coureurs aan de start die er hopelijk een prachtige show van maken.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen