© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: De Formule 1 GP van Nederland komt er voorlopig niet

08 aug. 2017 11:30 Ruud Dimmers 1 reacties

De Formule 1 Grand Prix van Nederland, het klinkt als muziek in de oren! Bijna wekelijks horen we in de media weer nieuwe verhalen over de eventuele organisatie van een Nederlandse F1-race. Het is en blijft echter weinig concreet en voor alsnog zijn er talloze redenen waarom er de komende jaren geen race komt.

Het hoofdstuk Formule 1 in Nederland is erg complex. Allereerst zijn er twee circuits die graag de race willen organiseren, Zandvoort en Assen, maar zijn ze beide niet geschikt om F1-races te organiseren. Veel mensen hebben een zwak voor Zandvoort vanwege de historie, maar het circuit moet compleet op de schop. Hetzelfde geldt voor Assen waar de motoren jaarlijks ronken, maar een motorrace is iets compleet anders dan een F1-race.

Formule 1 in de duinen van Zandvoort het is haast een utopie. Het circuitpark voldoet op geen enkel punt aan de eisen van de FIA. Het circuit is te smal, de uitloopstroken zijn uiterst beperkt en daarmee is het niet veilig genoeg. De paddock is sterk verouderd, de pitboxen veel te klein en de ruimte op het terrein beperkt. Wie ooit naar Zandvoort gaat kent ook de logistieke problemen. 

Op dit moment zijn er 300 miljoen redenen waarom er geen F1 in Zandvoort of Assen komt. Keiharde euro's zijn er nodig. Niet een paar miljoen of enkele tientallen miljoenen, maar honderden miljoenen. Een eerste schatting sprak zelfs over 300 miljoen euro. De miljoenen die nodig zijn voor het aanpassen van het circuit, paddock, toegangswegen, contract met Liberty a 30 miljoen per jaar, organisatie etc etc.

Ondanks de wekelijkse verhalen in de diverse media valt op dat het allemaal weinig concreet wordt. Natuurlijk willen Assen en Zandvoort een F1-race, net als iedere Nederlandse racefan dat wil. Concreter dan een haalbaarheidsonderzoek, wat nog altijd loopt, is het niet geworden. Maar moet de F1 wel terug naar Zandvoort of naar Assen? Stratenraces zijn steeds meer in opkomst en Liberty Media ziet er wel wat in om meer races in het hart van grote steden te organiseren. De elektrische tegenhanger Formule E doet niet anders dan racen door smalle straten. Ligt daar geen kans voor Nederland? We staren ons vaak blind op op Zandvoort en Assen, maar Nederland is groter. De huidige circuits hebben veel beperkingen, terwijl de FIA anders aankijkt tegen stratencircuits en de veiligheidsmaatregelen. De bijbehorende kosten zijn ook significant lager.

Een andere belangrijke horde die Nederland moet nemen is dat het af moet rekenen met tegenstanders van de auto/autoracen en laat staan Formule 1. In Zandvoort komt men al in actie tegen het aantal geluidsdagen en aanpassing van het circuit zal menig milieubeweging aansporen tot bezwaarprocedures. Nederland is geen auto-minded land: voor de overheid is de auto nooit iets anders geweest dan een melkkoe met torenhoge BPM, BTW en accijns op de brandstoffen. Wil de overheid echt tientallen miljoenen investeren in de Formule 1? Willen de provincie en gemeenten dat ook? En het bedrijfsleven houdt zich nog altijd angstvallig stil. Welke multinational wil fors investeren in een GP in Nederland? Heineken, Shell, Philips of een bedrijf uit de online of technologische sector? 

Geld regeert en voor alsnog is er geen enkele euro toegezegd voor de 'GP van Nederland'. Zo lang daar geen rigoureuze verandering inkomt blijft het bij dromen en praten over een F1-race... en dromen we er over 5 jaar nog altijd over. In Zandvoort droomt men nog altijd van een F1-race in 2020. Een race over minder dan drie jaar door de Zandvoortse duinen lijkt een utopie.

Wie gaat er de kar trekken om de Formule 1 naar Nederland te halen? Wie weet het bedrijfsleven te betrekken bij dit onderwerp? Welke partijen zorgen voor de benodigde honderden miljoenen euro's? Zo maar enkele vragen waar op dit moment nog niemand een antwoord lijkt te hebben.

Voor alsnog blijft het bij dromen. Wij dromen mee en we hopen mee, maar voor alsnog zijn er nauwelijks aanknopingspunten om te verwachten dat we in 2020 die GP van Nederland hebben.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen