Column: Drie op een rij voor Max Verstappen

12 jun. 2017 14:20 Redactie
Het ene jaar is het andere niet voor Max Verstappen. De Nederlander zat in Canada weer in de hoek waar de klappen vallen. Wederom werd een ijzersterk weekend niet beloond en moest Max toekijken hoe teamgenoot Daniel Ricciardo naar het podium reed. Drie op een rij voor Daniel Ricciardo, die daarmee een flink gat heeft geslagen met teamgenoot Verstappen. 

Formule 1 is wat complexer dan een potje tennis, waar de beste gewoon wint. Max Verstappen verkeert in bloedvorm en kende drie foutloze weekenden op rij. Hij maakte gehakt van Daniel Ricciardo tijdens de kwalificaties. Iets wat voorheen nog wel eens zijn zwakke punt was. De duidelijke nummer één binnen het team van Red Bull Racing is op dit moment gewoon Max. Sinds de upgrade van de RB13 in Spanje kwam is Ricciardo niet opgewassen tegen zijn teamgenoot.

Des te zuurder is het dat het voor Daniel drie keer feest was en Max drie keer met nagenoeg lege handen stond. In Spanje was er de startcrash waardoor zijn race er al na een paar 100 meter op zat. Kan gebeuren, hoort bij het racen. Als je nooit aanvalt win je nooit. Teamgenoot Ricciardo profiteerde optimaal van de pech van Raikkonen, Verstappen en Bottas en reed naar een derde positie.

In Monaco rekende Verstappen af met zijn geschiedenis van crashes en fouten. Foutloos en snel waren de kernwoorden van zijn weekend. Een vierde positie leek een zekerheid en de derde positie was mogelijk geweest, maar de pitstopstrategie was verkeerd en de Nederlander zag ineens Ricciardo op een derde plaats rijden. Bad luck? Max was witheet na afloop van de race, want die positie was voor hem. Daniel pakte het cadeautje dankbaar uit en ging voor de tweede maal op rij naar het podium.

Kon het nog slechter? Ja, in Canada was het wederom een sterk weekend van Max, maar zijn race zat er na ruim 10 ronden op. Rijdend op positie 2, met een marge op Bottas en een flink gat naar teamgenoot Ricciardo. De Australiër had geen antwoord op de pace van Verstappen die opvallend goed was. Ricciardo wist in het restant van de race de beide Force India's nipt achter zich te houden en ging voor de derde maal op rij naar het podium. Daar was de Australiër eerlijk: De snelheid was er die dag niet bij hem.

Het contrast is op dit moment erg groot tussen de beide Red Bull coureurs. De bekers gaan naar Australië, terwijl het juist Max Verstappen is die de credits mag ontvangen. Maar credits en complimenten leveren geen bekers en WK-punten op. 

Nu is het allerminst zo dat wij het Ricciardo niet gunnen, maar het geluk is met Daniel. Op pure snelheid kon hij in Spanje en Canada niet op het podium komen, wat nog altijd aangeeft dat de kansen voor Red Bull op prachtige resultaten nog schaars zijn. Des te zuurder is het dat Max in kansrijke races als Bahrein en Canada door technisch falen met lege handen staat.

Zonder geluk vaart niemand wel en het is nu een een kwestie van 'uithuilen en opnieuw beginnen' voor Max Verstappen. Maar mag het geluk de volgende races eens voor Max zijn? 

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen