Column: Gaat het nu echt allemaal zo slecht voor Max Verstappen?

21 jun. 2017 18:04 Redactie
Het seizoen heeft voor Max Verstappen in de eerste zeven races nog niet de gedroomde resultaten gebracht, maar is het nu echt allemaal zo slecht? De tendens online is zo ontzettend negatief, waarbij Red Bull en Renault het moeten ontgelden. Is dit wel terecht?

We merken dat veel Formule 1 fans de sport nog niet zo lang volgen en fanatisme overheerst ten opzichte van realisme. Formule 1 is geen sport waarin we iedere Grand Prix wonderen zien. Reuze sprongen van één seconde per ronde zijn gewoon een utopie. Je mag er van dromen, je kan het lezen op een forum of op een blogje, maar realiteit wordt het nooit. Misschien zit hem daar ook wel het grote probleem van dit seizoen. Verwachtingen worden opgeklopt door fanpagina's en blogs die graag schrijven wat de lezer wil horen.

Deze winter werden de verwachtingen rondom Red Bull zo hoog opgeklopt dat het team alleen nog maar kon verliezen. Voor een deel was het team daar zelf schuldig aan in de persoon van Helmut Marko. Hij vertelde dat de eerste races moeilijk waren, maar daarna zou het allemaal goed komen. Optimisme alom, want de RB13 zou ervoor zorgen dat Max en Daniel frequent op het podium zouden staan en voor de titel zouden strijden. 

Al na een testdag in Barcelona werd duidelijk dat de RB13 geen winnende auto was. Er was hoop op een wonder van Adrian Newey, maar in Melbourne kwam de bevestiging: Gewoon ruim een seconde per ronde te langzaam. In de races die volgden is er van alles gebeurd en voor Verstappen liep het niet altijd even goed af. In Bahrein en Canada was het podium mogelijk,maar gooide pech roet in het eten. Bij de GP van Spanje was er de startcrash en in Monaco een mislukte strategie.

Ja, dan zit het even tegen. Om het nu allemaal met allerlei krachttermen een klote seizoen te noemen gaat wel erg ver. Wat volgt is dat er een blik aan oud-coureurs opgetrokken wordt die allemaal een mening hebben. Max moet dit en dat, Max moet naar Ferrari etc. Vervolgens zien we ook nog pure brokken speculaas op het internet, van compleet nieuwe RB14's tot en met 50 PK erbij voor Renault etc. 

Als fan van Max wil je er graag in geloven, want iedere Nederlander wil niets liever dan de grootste successen voor Verstappen. Maar Formule 1 is wat anders dan een potje tennis. Als Max tennisser was dan won hij de mooiste toernooien, omdat het daar draait om het pure talent van de speler. In de F1 draait het om 101 dingen en is de coureur er een van. Max kan veel, maar ook hij kan niet toveren, net zo min kan Renault of Red Bull dat.

Het seizoen is nog lang, met nog genoeg kansen


We zijn pas zeven races onderweg en er staan nog 13 races op het programma. Het zal niet altijd even goed gaan en Red Bull en Renault moeten aan de bak. Het is niet zo dat ze morgen het gat gedicht hebben, daarvoor is tijd nodig en geduld. De beweringen dat Renault niets meer aan de motor van dit seizoen doet kloppen niet, ze komen alleen niet met wonderbaarlijke upgrades. De Fransen zitten niet iedere dag met een grote fles wijn en een stokbrood op het strand. Ze werken keihard, waarbij de betrouwbaarheid eerst verbeterd moet worden, alvorens ze meer vermogen kunnen geven aan Max. Wonderen als in 50 PK erbij daarin geloven de Fransen niet.

Realistisch gezien wint Red Bull voor de zomerstop geen races en misschien zelfs het hele seizoen niet. Het zal echt afhangen van wat het team en Renault de komende twee maanden weten te vinden. Komt dat vermogen in de Renault vrij dan kan het snel gaan, maar stokt de ontwikkeling zoals die dat de eerste maanden van dit jaar deed dan wordt het erg lastig. Als fan zijnde is dat niet leuk en is bovenstaande misschien ook helemaal niet leuk om te lezen. 

Je kan er dan ook voor kiezen om iedere GP te dromen van een zege en vervolgens vijf liter azijn te drinken. Of je kan er voor kiezen om de hooggespannen verwachtingen iets te temperen en blij te zijn met de podiumplaatsen die Max zeker gaat scoren. De slechtste finishpositie van Verstappen is dit seizoen een vijfde plaats en die positie zal hij dit seizoen ongetwijfeld nog vaker bezetten tijdens kwalificaties en races. Is dat nu echt zo slecht?

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen