Column: Wie houdt Hamilton van zijn vierde wereldtitel af?

20 mrt. 2017 11:45 Redactie

Lewis Hamilton is de grote favoriet voor de wereldtitel in 2017


Drievoudig wereldkampioen, Lewis Hamilton, moest vorig jaar pas in de allerlaatste race zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot, Nico Rosberg. Dit jaar is er geen sprake van een kans op revanche. Rosberg besloot tot ieders verbazing zijn helm aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen en wilde niet langer continu bloot staan aan de enorme druk.

Zijn missie was volbracht. Hij was in de voetsporen van zijn vader getreden en koos er voor om uit de schijnwerpers te stappen. Hamilton daarentegen staat altijd vol in de schijnwerpers. Zowel op als naast de baan doet hij van zich spreken. Op het circuit draait hij vaak stoïcijns zijn rondjes af en is iedereen overtuigd van zijn kwaliteiten. Toch staat er dit jaar meer voor hem op het spel dan in voorgaande jaren.

Hamilton weet als geen ander hoe het is om aan de top te staan. Dit jaar geldt hij dan ook als de te kloppen man. Opnieuw lijkt het erop dat Mercedes de winterbreak goed is doorgekomen en dat ze de snelste van het veld zijn. In dat geval hoeft Hamilton er niet echt voor te werken. Eenmaal op pole en met een goede start is Hamilton niet te houden. Zijn nieuwe teamgenoot Bottas zal zich ongetwijfeld niet zo gek laten maken als Rosberg in het verleden maar of de Fin daadwerkelijk in staat is om Hamilton partij te geven, is nog maar de vraag. Bottas is een goede coureur maar zal dit jaar meer van zichzelf moeten laten zien dan in het verleden bij Williams. Rustig in de luwte rondrijden is er voor hem absoluut niet meer bij.

Wie kan Hamilton van zijn vierde wereldtitel afhouden?


Kan Ferrari de goede lijn van de wintertesten dit jaar wel doortrekken? Ook vorig jaar begon Ferrari voortvarend aan het nieuwe seizoen en riep het dapper dat ze voor de wereldtitel gingen strijden. Al vrij snel werd echter duidelijk dat dit te hoog was gegrepen. Sterker nog, met lede ogen moest men toe zien hoe de Bulls voorbij kwamen denderen. Dit jaar oogt Ferrari sterker dan ooit en lijkt Vettel het vertrouwen in zichzelf maar ook in Ferrari terug te hebben. Is hij dan de grootste uitdager van Hamilton? Het zou kunnen maar we weten inmiddels ook dat Vettel in ieder geval het temperament van de Italianen heeft overgenomen. Hij zou daarmee ook zomaar zijn eigen kansen kunnen verknallen.

En als Ferrari inderdaad zo sterk is, wat te denken van Kimi Raikkonen? In ieder geval iemand die zich niet gek laat maken en die het klappen van de zweep kent. Maar om in zijn nadagen nog een wereldtitel te pakken? Dan moet het toch wel heel erg gek gaan lopen in dit seizoen.

Komt de grootste uitdaging dan uit het kamp van Red Bull?


Natuurlijk zeggen wij Nederlanders direct JA want we willen niks liever dan dat onze Max iedereen te kijk zet. Hij zou met zijn twintig jaar dan de jongste wereldkampioen ooit zijn. Natuurlijk willen we dat maar is dat dit jaar al haalbaar? We moeten natuurlijk niet vergeten dat Max pas aan zijn derde jaar in de Formule 1 begint en dat dit zijn eerste volledige jaar bij een topteam is. Van een leerproces is bij Verstappen al lang geen sprake meer maar meestrijden om de wereldtitel is natuurlijk iets geheel anders. Dat Max over de juiste kwaliteiten beschikt, is bekend. Dat weet ook Hamilton zelf wel maar of de RB13 het gevecht met de WO8 aan kan, is nog maar de vraag. In de wintertesten werd Red Bull nog afgetroefd door Mercedes. Maar zoals iedereen weet, worden de punten op zondag verdeeld en de titel pas ergens in het najaar van 2017.

Maar als Verstappen het kan, dan moeten we ook zeker Daniel Ricciardo niet uitvlakken. De Australiër verkeert sinds de komst van Verstappen in een bloedvorm en is tot nu toe de meest constante rijder van de twee geweest. Kan hij dit jaar eindelijk zijn eerste wereldtitel pakken of zorgt diezelfde Verstappen ervoor dat de teller bij Ricciardo altijd op nul blijft staan? Het wordt hoe dan ook een interessante strijd om de nummer één positie binnen Red Bull. Het team mag dan wel zeggen dat beide coureurs gelijk zijn maar in een bepaalde fase in de strijd om te titel zou het zomaar met de billen bloot moeten.

Dus wie is dan de grootste uitdager van Hamilton? Waarschijnlijk is hij dat zelf. In hoeverre is hij er nog op gebrand om de beste te zijn? Natuurlijk, vorig jaar kwam hij laat op gang en leken andere zaken hem meer te boeien. Hamilton weet als geen ander dat hij over het beste materiaal beschikt en dat hij mentaal ijzersterk is.

Echter in tegenstelling tot Vettel, Ricciardo en zelfs Max Verstappen kan Hamilton alleen maar verliezen. Juist dat gegeven zorgt ervoor dat Hamilton zijn eigen grootste uitdager is.
Foto: Red Bull Contentpool

Auteur: Wanda Bisschop

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen