Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
10e
9.0

Lance Stroll

Aston Martin F1 Team
Nationaliteit can Canadees
Geboorteplaats Montreal
Geboortedatum 29/10/1998 (25 jr.)
F1-debuut 2017, Australië

Lance Stroll is waarschijnlijk de Formule 1-coureur met het meeste geld, maar de Canadese rijder heeft ook ontegenzeggelijk wel wat talent. Als werknemer van vader Lawrence Stroll, de eigenaar van Aston Martin, rijdt Stroll zijn ronden tijdens de Grands Prix. Hij gaat in 2024 zijn zesde seizoen in bij het team.

Weddenschappen Lance Stroll

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 10
Races 4
WK-punten 9.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 277
Races 147
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 3
Polepositions 1

Info Lance Stroll

Naam Lance Stroll
Team Aston Martin
Geboortedatum 29 oktober 1998
Geboorteplaats Montreal, Quebec, Canada
Lengte 1.82m
Gewicht 70kg
Nationaliteit Canadees
Racenummer 18

Biografie van Lance Stroll

Lance Stroll is de zoon van miljardair en zakenman Lawrence Stroll en de Belgische modeontwerper Claire-Anne Callens. Stroll begon zijn autosportcarrière zoals velen door te imponeren bij het karten.

Na talloze onderscheidingen in Canada en Noord-Amerika mee naar huis te hebben genomen, was de jongeling schijnbaar altijd voorbestemd om zijn weg naar de F1-grid te vinden.

Met Aston Martin zullen alle ogen gericht zijn op Stroll, aangezien hij zich wil vestigen als een van de jonge coureurs om naar uit te kijken in de sport. Hier is alles wat je moet weten over Lance Stroll.

Teams en teamgenoten | Lance Stroll

Team Teamgenoot Seizoen
Williams Felipe Massa 2017
Williams Sergej Sirotkin 2018
Racing Point Sergio Perez 2019
Racing Point Sergio Perez 2020
Aston Martin Sebastian Vettel 2021
Aston Martin Sebastian Vettel 2022
Aston Martin Fernando Alonso 2023
Aston Martin Fernando Alonso 2024

De vroege carrière van Stroll

Stroll embarked on his karting journey at the age of 10, securing accolades in Canada and North America, including the Federation de Sport Automobile du Quebec Rookie of the Year Award in 2008 and Driver of the Year in 2009.

In 2010, he joined the Ferrari Driver Academy and made his car racing debut in the 2014 Florida Winter Series, a non-championship series. Competing against drivers like Nicholas Latifi and Max Verstappen, Stroll secured two podium finishes and claimed pole position at the Homestead-Miami Speedway.

Stroll's competitive debut occurred in the 2014 Italian F4 Championship for Prema. Despite missing the last race of the season due to an injury, the Canadian clinched the title with seven victories and 13 podiums.

After winning the New Zealand-based Toyota Racing Series, Stroll participated in the FIA Formula 3 European Championship with Prema, a team in which his father had invested. Racing against talents like Antonio Giovinazzi, Charles Leclerc, George Russell, and Alexander Albon, he achieved six podium finishes in 33 races, concluding the season in fifth place in the championship.

In November 2015, it was announced that Stroll would leave the Ferrari Driver Academy to serve as a test driver for Williams. Following a fifth-place finish in the 24 Hours of Daytona, Stroll entered his second Formula 3 season. Racing once again for Prema, the Canadian secured 13 victories, including five consecutive wins to conclude the season, capturing the title with a 187-point lead over Maximilian Gunther.

Formule 1-debuut bij Williams

Stroll maakte de overstap naar Formule 1 voor het seizoen 2017, hij reed voor Williams naast Felipe Massa en werd de eerste Canadees in de sport sinds 1997 wereldkampioen Jacques Villeneuve.

Nadat hij de eerste drie races van het WK niet had afgemaakt, kwam Stroll voor het eerst in de Grand Prix van Rusland onder de eindstreep. Ondanks een spin in de openingsronde van de race, slaagde hij erin om als elfde te finishen. Zijn eerste punten kwamen op eigen bodem en eindigde de Canadese Grand Prix op de negende plaats.

Stroll verbeterde dat de volgende race in Azerbeidzjan en werd de jongste rookie en de op één na jongste coureur na Max Verstappen die op een leeftijd van 18 jaar en 239 dagen op een F1-podium eindigde. De Canadees miste net ook de tweede plaats, want Valtteri Bottas passeerde hem op het rechte stuk van start tot finish en nam de positie in met slechts 0,105 seconden.

De jongeling vestigde meer records tijdens de Italiaanse Grand Prix en kwalificeerde zich als vierde in een natte sessie. Maar door straffen voor Red Bull-duo Daniel Ricciardo en Verstappen promoveerde Stroll naar de tweede plaats op de grid, waarmee hij de jongste F1-coureur was die op de eerste rij begon met 18 jaar en 310 dagen. Hij eindigde de race als zevende.

Stroll's laatste puntenfinish kwam in Mexico met een zesde plaats, aangezien hij het seizoen 12e eindigde in het algemeen klassement met 40 punten - drie achter teamgenoot Massa.

Samen met Sergey Sirotkin voor het seizoen van 2018 waren er weinig lichtpuntjes voor het team en de Canadees.

Williams behaalde in de loop van het seizoen slechts zeven punten en eindigde als laatste in het constructeursklassement. Hun beste resultaat kwam via Stroll's achtste plaats in Azerbeidzjan, terwijl de enige andere puntenfinish in Italië kwam toen de Canadees als negende eindigde en Sirotkin zijn enige punt van het seizoen pakte als 10e.

Hoewel de FW41 wegkwijnde achter de rest van het veld, bleek het een betrouwbare auto te zijn, aangezien Stroll pas na twee races met uitviel. In tegenstelling tot het vorige seizoen slaagde de Canadees er echter niet in om de punten te behalen tijdens zijn thuisrace, hij crashte hier met Brendon Hartley.

De switch van Stroll naar Racing Point

Stroll departed from Williams and joined the recently renamed Racing Point team for the 2019 season after his father, Lance Stroll, acquired the team with a group of investors.

It didn't take long for the Canadian to score points for his team, finishing in ninth place during the season-opening Australian Grand Prix. Stroll fell outside the points in the subsequent two races in Bahrain and China, the latter of which saw him criticize his team for their strategy.

A second points-scoring finish followed in Azerbaijan, but Stroll followed it up with a Did Not Finish (DNF) in Spain after a collision with McLaren's Lando Norris. The Canadian secured more points during his home race, finishing ninth after starting seventeenth.

Stroll qualified fifteenth at the German Grand Prix, ending a streak of fourteen races without advancing beyond Q1. He came close to reaching the podium late in the race on slick tires on a drying track but ultimately settled for fourth place.

After finishing 10th in Belgium, Stroll's final points came in Japan, where he finished ninth. Ultimately, the Canadian ended the season in fifteenth place in the drivers' standings with 21 points, well behind teammate Perez and his 52 points. Stroll was outperformed 18-3 in qualifying that season.

			© Racing Point
	© Racing Point

Een onverwachtste poleposition

Racing Point hield Stroll en Sergio Perez voor het seizoen 2020. Nadat de Canadees de seizoensopener in Oostenrijk niet afmaakte vanwege motorproblemen, volgde de Canadees dat met een zevende plaats in de Stiermarkse Grand Prix.

Het begon met een serie van zeven opeenvolgende finishes binnen de punten voor Stroll, met als hoogtepunt zijn tweede podium tijdens de Italiaanse Grand Prix, waarmee hij zijn eerdere beste resultaat van de derde plaats evenaarde. Hij volgde dat bijna op met nog een podiumplaats bij de Toscaanse Grand Prix, maar door een probleem met zijn bolide crashte hij.

Stroll finishte ook niet in Rusland nadat Charles Leclerc contact met hem had en hem de muur in stuurde, terwijl hij vanwege ziekte niet deelnam aan de Eifel Grand Prix. Kort daarna testte de Canadees positief op COVID-19, hij keerde terug voor de volgende race in Portugal, waar hij opnieuw niet finishte, dit keer door contact met Lando Norris.

Ondanks lastige weersomstandigheden pakte Stroll zijn eerste carrière-pole tijdens de Turkse Grand Prix van 2020 en werd hij de eerste Canadese F1-coureur die dit deed sinds Villeneuve tijdens de Europese Grand Prix van 1997. Hoewel Stroll 32 van de 58 ronden aan de leiding stond, leidde de schade aan zijn voorvleugel tot ernstige degradatie van de banden, waardoor hij aan het einde van de race naar de negende plaats zakte.

Stroll voegde een tweede podium van het seizoen toe met een derde plaats in de Sakhir Grand Prix, waarmee het seizoen 11e eindigde in het klassement met 75 punten.

Racing Point wordt Aston Martin

Terwijl Sebastian Vettel werd ingeschakeld om Perez te vervangen voor het Formule 1-seizoen van 2021, bleef Stroll bij het team onder hun nieuwe naam, Aston Martin. In 2021 kon hij negen keer in de punten rijden, maar een podium haalde hij niet.

Anno 2022 moeten de zaken beter gaan voor Aston Martin. Stroll senior heeft grootse plannen voor de renstal en met de bouw van een gloednieuw F1-hoofdkwartier lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de Britse renstal meedoet voor overwinningen. In 2022 reed Stroll wederom naast Vettel. Dat jaar wist hij 'slechts' 18 punten binnen te schrapen voor het team; goed voor een 15e plek in het eindklassement.

In 2023 krijgt Stroll opnieuw een meervoudig F1-wereldkampioen als teamgenoot, maar deze keer in de vorm van Fernando Alonso. De Spanjaard vervangt Vettel die een punt achter zijn succesvolle Formule 1-carrière zet.

Het 2023 en 2024 seizoen

Het seizoen van 2023 begon erg goed voor de Canadees. Zo eindigde Stroll de eerste Grands Prix vaak in de top tien en scoorde daarmee belangrijke punten voor Aston Martin. Naarmate het seizoen vorderde, werd de auto minder competitief en presteerde Lance Stroll minder, waardoor hij weinig punten scoorde voor het team. Hij werd bijna elke Grand Prix verslagen door zijn teamgenoot. Ondanks dit en de vijf DNF's binnen het seizoen eindigde de Canadees als tiende in het klassement.

Hoe zal Stroll in 2024 presteren?

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!
Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden