Column: Lewis Hamilton moet niet zo Vettelen

26 jun. 2017 10:13 Redactie
Eindelijk! Het Formule 1 seizoen 2017 kwam echt los en juist op de plek waar niemand het verwachtte: Baku! Na een draak van een race vorig seizoen gebeurde er dit jaar werkelijk van alles. Spanning, acties, crashes, teleurstelling, controverse en een verrassende winnaar.

Het publiek, voor zover aanwezig in Baku, stond op de banken en wereldwijd genoten honderden miljoenen fans van de race van het jaar! Na afloop ging het al bijna niet meer over de zege van Daniel Ricciardo of het eerste podium van Lance Stroll. Nee het ging over Vettel en Hamilton.

De safety car periode werd gebombardeerd tot het moment van het jaarLewis Hamilton klaagde tijdens beide safety car periodes dat het niet snel genoeg ging. Zijn banden werden te koud en het tempo moest omhoog. Juist deze Lewis Hamilton was het die zo ongelooflijk langzaam ging rijden, dat Sebastian Vettel bij hem achterin reed.

Lewis, wat verwacht je nu zelf? Je gaat met een tempo van een oud wijf een bocht in met 80 en remt dan op de motor af tot 50. VIJFTIGJuist die Hamilton die even ervoor nog mopperde dat het te langzaam ging? Dat zijn geen snelheden die bij de F1 horen, ook niet als je achter een safety car rijdt. Als je 50 per uur gaat rijden dan lok je het uit. Dat Vettel er achterin reed had de Brit ook grotendeels aan zichzelf te danken, want je laat je gas niet los bij het uitkomen van een bocht, je geeft er gas! Omdat Vettel tijdens de eerste safety car periode meer afstand hield kreeg hij Perez in zijn nek. Dat liet hij zichzelf geen tweede keer gebeuren.

Voor de mensen die zeggen dat Hamilton niet remde bij het uitkomen van de bocht:

hamilton

Het trucje van Hamilton, om een voorsprong te pakken bij de herstart, mislukte en dat was tot daar aan toe. Vettel was terecht boos, maar zijn gedrag daarna was compleet onnodig en ook waanzinnig. Waarom ga je langs Hamilton rijden om vervolgens op hem in te sturen? 

Waanzinnig om verschillende redenen. Want eindelijk gebeurt er eens iets tussen de twee knuffelkampioenen! Het hele jaar hielden ze de schijn op dat het de beste vrienden ter wereld zijn, maar nu de eindstreep nadert is er geen ruimte voor 'vriendschap'. Waanzinnig ook omdat de messen flink geslepen werden en we dit de rest van het jaar ook gaan merken tussen beide rijders. Krijgen we eindelijk weer eens een gevecht zoals we dat in het verleden zagen? Montoya vs Schumacher, Senna vs Prost of Schumacher vs Hakkinen?

De wedstrijdleiding bestrafte Vettel voor zijn incident en daarmee leek de kous af te zijn. Waren het niet toevallig die 100 herhalingen die we zagen tijdens de rode vlag situatie die voor deze straf zorgden? Stel dat de race gewoon verder was gegaan na de safety car periode, was er dan nog een straf geweest? Hadden we hier dan zoveel ophef over gemaakt? Vast niet!

Hamilton was er na afloop als de kippen bij om in de slachtofferrol te kruipen en sprak zelfs over gedrag dat niet thuishoort in de Formule 1. Wat wil je nu precies Lewis? Een schorsing voor Vettel? Theatraal gedrag van de Brit die gelijk weer op de emotionele toer ging. Wat moesten de kinderen wel denken of de jonge coureurs in de juniorklassen? 

Lewis drijf nu eens niet zo ver door! Als het jou uitkomt ben je het grootste boefje van de klas, maar flikt iemand anders je iets dan is de wereld te klein. Vettel kreeg zijn straf en jij staat niet boven de wedstrijdleiding. Ben je zelf je eigen streken al vergeten? Je eigen stommiteiten en fouten in je carrière? Mag ik je herinneren aan Abu Dhabi 2016, waar je bewust het hele veld op ging houden in een krampachtige poging om kampioen te worden? Bewust vertragen zodat anderen risico zouden nemen om Rosberg te passeren? 

De reden dat we het vandaag nog over het incident hebben is niet omdat het allemaal nu zo schokkend was. Ja, het was bizar wat Vettel deed, maar hij ontkende opzet, en in de duizenden races in auto- en of motorsport die ik heb gezien gebeurden er wel ergere dingen, vaak nog zonder enige vorm van straf! De reden waarom we het er nu over hebben is omdat er eindelijk weer eens iets gebeurde in de Formule 1!

We zijn niets meer gewend! Rijden de mannen een keer wiel tegen wiel dan jammert er wel iemand over een straf. Crasht Sainz in Canada dan roept Massa op om hem te schorsen! Het is verdomme de Formule 1 en niet de oude wijven club! Stel dat we binnenkort een echte klapper krijgen tussen twee coureurs met 200+, wat gaan we dan doen? De race maar volledig stilleggen en vergaderen of we nog door mogen gaan?

Vroeger... en dan wil ik niet als een sentimentele kerel klinken... vroeger reden er gewoon mannen mee in de Formule 1. Toen bestond de wedstrijdleiding ook uit mannen. Schumacher was de leider achter de safety car tijdens de GP van Monaco 2004. Hij warmde zijn banden en remmen wat te enthousiast op en Montoya ramde hem uit de race. Was er een straf? Nee! Kreeg Montoya de wind van voren? Nee! De Colombiaan stapte na de race uit zijn auto en zei: "Rij gewoon normaal Michael, dan heb je geen probleem!"

Na de race liet Lewis diverse gezichten zien. Na het gemekker over de kleine kinderen en zijn PR-matige praat kwam zijn ware aard nog naar voren. Heel even deed Lewis een 'Maxje': 'Misschien moeten we dit maar eens als mannen buiten de auto uitpraten'. Een zin die zo uit de nieuwste Rocky film zou kunnen komen. Maar Lewis, vorig jaar daagde Ricciardo je uit voor een bokspartijtje voor het goede doel. Je weigerde! 

Laten we Ricciardo nu vervangen door Vettel. Een show voor het goede doel die miljoenen opbrengt. Zeg je dan ja of ben je weer bang dat je een nageltje breekt? Drama queen die je bent!

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen