Column: Max Verstappen werkt verder aan heldenstatus

10 apr. 2017 18:44 Redactie
Zaterdagmiddag in China had Verstappen even tijd nodig om de teleurstellende kwalificatie te verwerken. Een negentiende positie door problemen met de motor, werd uiteindelijk een zestiende startpositie. Een kansloze positie, zouden velen zeggen.

Zondagmorgen werd de Nederlander wakker met een grote glimlach op zijn gezicht. Het regende in Shanghai. Geen extreme buien die de race in gevaar konden brengen, maar wel genoeg regen om het verschil te maken. De zorglijke blik van de zaterdag maakte plaats voor optimisme. P16, nog altijd geen ideale startpositie maar er lagen kansen.

Op zaterdagavond spraken we met de redactie van Racingnews365 de race door. Regen? Dan wordt het Lewis voor Vettel en Max pakt de derde plaats, zei ik zelfverzekerd. Waarom? Iedere keer dat de omstandigheden zwaar zijn en Verstappen in een kansloze situatie verkeerd haalt de jonge Nederlander het beste in zichzelf naar boven. Dan doet hij dingen die je niet voor mogelijk houdt. Bijzondere dingen. 

Inhalen in Monaco? Max doet het (ja.. crashen ook.. inkoppertje). Rosberg buitenom inhalen in de regen? Geen probleem. De legendarische inhaalrace in Brazilië staat nog in ons geheugen gegrift, maar er zijn meer voorbeelden. In de Toro Rosso in China viel het wat minder op bij het publiek, maar Max klom van P20 op naar P9 en finishte nog voor teamgenoot Sainz. In Abu Dhabi was er de opmars van P22 naar P4 en finishte Max voor Daniel.

Wat de beste coureurs de beste maakt is dat ze in de meest lastige en uitzichtloze situaties het verschil weten te maken. Michael Schumacher en Ayrton Senna konden dat in het verleden. Veelal zien we tijdens de regen de grote talenten boven komen drijven. In de regen zie je direct welke coureurs het meeste talent hebben en daarom is het geen verrassing dat het altijd dezelfde namen zijn die schitteren. Hamilton, Vettel, Sainz, Alonso en Max. Daar waar Ricciardo niet voorbij kwam aan Max, was het andersom geen probleem. Hetzelfde geldt voor Vettel die Raikkonen en Ricciardo kinderlijk eenvoudige passeerde, daar waar Kimi niets uit kon richten. 

Verstappen liet gisteren wederom zien dat hij wereldklasse is. Zijn openingsronde was verbluffend, maar de manier waarop hij Raikkonen, Ricciardo en Bottas passeerde toonde van lef, tact en grote ballen. Acties die zo op het randje van de maximale wagenbeheersing waren dat zijn concurrenten er nauwelijks op rekenden. Max hield stand tijdens de race terwijl de Red Bull toch echt ruim één seconde per ronde langzamer was dan de Ferrari of Mercedes.

Een huzarenstukje dat we hopelijk nog vaker gaan zien van Max. Natuurlijk zou het leuk zijn als hij vanaf de pole start en een zege boekt, maar dit soort races hebben misschien wel een grotere waarde dan een 'saaie' overwinning in een Mercedes. Dit soort acties gaan de hele wereld over en zijn een genot voor de fans. De naam VERSTAPPEN stond in iedere krant weer met hoofdletters geschreven.

Wij proosten op een regenachtig 2017! Omstandigheden waarin motorvermogen of gebrek aan downforce gecompenseerd worden door buitengewoon talent.

Ruud

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen