Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De 5 slechtste Formule 1-coureurs van 2021

In de autosportwereld zijn er net zoals in elke sport toppers en floppers. Nu het Formule 1-seizoen is afgelopen, maken we de balans op en bekijken we naar de slechtste vijf coureurs van het veld.

Van de twintig coureurs staken er twee met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Dit waren, het zal je niet verbazen, Max Verstappen en Lewis Hamilton. De twee titelkandidaten van het afgelopen seizoen kenden een magistrale strijd, waarbij Verstappen uiteindelijk de titel mee naar huis nam. Maar hoe zit het met de rest van het veld? Na 22 races maakt RacingNews365 de balans op en bekijken we welke vijf coureurs het slechtst hebben gescoord. De eerste coureur zal voor vele F1-volgers niet als een verrassing genoemd worden.

Nikita Mazepin

Het is natuurlijk erg makkelijk om Nikita Mazepin te bestempelen als de slechtste coureur van 2021, maar gekeken naar de WK-stand en het aantal fouten die hij heeft gemaakt is het lastig om wat anders te zeggen. Met nul punten sluit hij het seizoen af, al is dat meer de schuld van Haas. Op de 21e plaats eindigen in een kampioenschap met normaal gesproken twintig coureurs (Kubica viel twee races in) is echter niet iets om trots op te zijn. Daarnaast werd de Rus volledig ingemaakt door zijn teamgenoot, Mick Schumacher. In de kwalificaties verloor Mazepin 20 keer van zijn teamgenoot. Slechts twee keer 'won' hij de kwalificatieduels, al kwam dit doordat Schumacher in Monaco en in Hongarije niet meedeed aan de sessie na een crash in de derde training. Tijdens de races ging het ook niet lekker. 16 keer won Schumacher tegenover de 6 interne overwinningen van Mazepin. De Rus kreeg als bijnaam 'Mazespin' na vele spins (22 stuks), vooral in de beginfase van het seizoen. Al met al een slecht debuutjaar, al moet nog blijken wat hij kan met een bolide die enigszins competitief is met de rest van het veld.

Yuki Tsunoda

Voorafgaand aan zijn Formule 1-debuut had men hoge verwachtingen van Yuki 'The Rookie' Tsunoda. Na een puntenfinish in Bahrein (P9) was er nog hoop, maar na vele crashes en inconsistente weekenden werden de hoge verwachtingen verruild door teleurgestelde kijkers. Tsunoda had absoluut niet het debuutjaar waar hij op hoopte en eindigde slechts zeven keer in de punten, precies het aantal keren dat teamgenoot Pierre Gasly níét in de top tien finishte. Terwijl Gasly een ijzersterk seizoen had bij AlphaTauri kon Tsunoda niet bijbenen, al hoef je in je debuutjaar natuurlijk niet op het niveau van je meer ervaren teamgenoot te zitten. Slechts één keer schitterde de Japanner door zijn Franse teamgenoot te verslaan in de kwalificaties (en vijf keer in de race). In Abu Dhabi eindigde Tsunoda on a high met zijn vierde plaats, wat hopelijk een voorteken is voor een beter seizoen in 2022.

Kimi Raikkonen

Kimi Raikkonen anno 2021 kan in één woord samengevat worden: uitgeblust. Halverwege het seizoen maakte de wereldkampioen van 2007 bekend een punt te zetten achter zijn carrière. Dat hij het allemaal wel goed vond zo, was duidelijk te merken. In een matige Alfa Romeo-bolide was het voor Raikkonen aftellen tot het seizoen voorbij was. Dit was terug te zien in de cijfers. Teamgenoot Antonio Giovinazzi, die de F1 eveneens (noodgedwongen) verlaat, won het kwalificatieduel van 2021 met 13-7. In de race zetten de twee coureurs gelijkwaardige resultaten neer, maar van een wereldkampioen die heeft gereden voor Ferrari mag je nog wel wat meer verwachten. Een enorm getalenteerde coureur, maar een slappe afsluiter van zijn carrière.

Nicholas Latifi

Naast George Russell kende Nicholas Latifi een moeilijk seizoen. Ook Williams had geen competitief materiaal, maar toch konden de twee wat punten scoren. Van de 23 punten harkte Russell er echter 16 binnen, al was dit mede te danken aan een podium in België doordat de race niet werd verreden. Met twee puntenfinishes tegenover de vier van zijn teamgenoot verloor hij op de zondagen. Ook op de zaterdagen verloor Latifi op zijn zachtst gezegd. Russell kwalificeerde twintig keer boven hem en slechts twee keer was de Canadees sneller over één rondje. Als hij dan sneller was, dan scheelde het minder dan een tiende van een seconde.

Sergio Perez en Valtteri Bottas

De vijfde coureur was lastig kiezen, want twee coureurs waren op bijna exact dezelfde wijze tegenvallend in 2021. Sergio Perez en Valtteri Bottas waren de 'wingmans' van Lewis Hamilton en Max Verstappen bij de topteams, maar dit ging niet helemaal volgens plan. Beide coureurs lieten genoeg punten liggen om een van de twee kampioenschappen mis te lopen. Positief gezien heeft Bottas Hamilton geassisteerd in het constructeurskampioenschap, waardoor Mercedes wat extra miljoentjes aan prijzengeld krijgt. De Fin was echter een zwakke tweede coureur en kon slechts één keertje winnen in waarschijnlijk de beste auto van het hele veld. Hamilton won er acht. Bij Perez is dit niet anders, de Mexicaan won één race terwijl teamgenoot Verstappen er tien won. Vooral Verstappen mag heel erg blij zijn met zijn teamgenoot, want door de verdedigingsactie op Hamilton in Abu Dhabi heeft de Mexicaan precies gedaan wat Bottas deed bij de constructeurstitel; een perfecte assistent zijn. Dit maakt echter zijn hele seizoen niet goed, want vijf podiums in een razendsnelle RB16B is simpelweg niet zo denderend.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"