Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De slechtste Formule 1-coureurs van 2022

Het Formule 1-seizoen zit er weer op, dus het is tijd om de balans op te maken. Wie presteerden er in 2022 ondermaats? Deze coureurs hadden echt beter moeten presteren.

2022 was voor een aantal coureurs een uitzonderlijk en fantastisch jaar, met name natuurlijk voor wereldkampioen Max Verstappen. Hij veroverde zijn tweede titel op uiterst dominante wijze, ondanks een matige start van het seizoen. Het kan in de Formule 1 natuurlijk nooit voor iedereen een topjaar zijn. Nu het seizoen voorbij is, is het tijd om de balans op te maken. Welke vijf F1-coureurs presteerden het slechtst? RacingNews365 bekijkt de floppers van het jaar.

Daniel Ricciardo

Terwijl teamgenoot Lando Norris (122 punten) als 'best of the rest' werd gekroond in 2022, sloot Daniel Ricciardo zijn voorlopig laatste jaar in de Formule 1 af op de elfde plaats (37 punten). Ook zonder de statistieken er bij te pakken was het dit jaar overduidelijk dat de (ex-)McLaren-coureur er totaal niet lekker in zat. Het is dan ook geen verrassing dat de Britse renstal heeft gekozen voor jong talent Oscar Piastri. Ricciardo had in eerste instantie een contract voor 2023, maar vanuit 'beide kanten' is besloten hier geen gebruik van te maken. Wat de Australiër ook probeerde, het werkte niet. Na een matig seizoen keert hij nu wel terug bij Red Bull. Wel als derde man.

Mick Schumacher

In 2021 maakte Mick Schumacher gehakt van teamgenoot Nikita Mazepin, maar toen was al duidelijk dat de Russische coureur absoluut geen goed referentiepunt was. Met Kevin Magnussen was het vele malen interessanter: hoe ging het Schumacher nu af? Het feit dat hij geen nieuw contract bij Haas krijgt, zegt genoeg: het ging niet goed. Het jaar van de jonge Duitser werd getekend door crashes en het was lastig om punten te scoren. Schumacher kende twee goede races in Groot-Brittannië (P8) en in Oostenrijk (P6), maar dat waren ook direct zijn enige twee puntenfinishes. Zijn achternaam kan zowel een vloek als een zege zijn. In de voetsporen treden van de legendarische Michael Schumacher is ontzettend lastig. Voorlopig zal Mick het moeten doen met andere uitdagingen. De Formule 1-grid is gevuld voor 2023 en zijn stoeltje is naar de meer ervaren Nico Hulkenberg gegaan.

Nicholas Latifi

Nicholas Latifi rijdt sinds 2020 in de Formule 1 en sinds dat seizoen is hij ook terug te vinden in dit lijstje. Dat er nu een punt wordt gezet achter zijn carrière bij Williams, zal voor niemand een verrassing zijn. Met twee WK-punten houdt hij invallers Nyck de Vries en Nico Hulkenberg achter zich, maar dat is het ook wel. Toch heeft Latifi een aantal mooie momenten gehad waar hij met een glimlach op terug kan kijken. Zijn puntenfinish in Japan in de regen bijvoorbeeld. Ook haalde hij Q3 van de kwalificatie in Groot-Brittannië, zijn eerste Q3 ooit. Dat was eveneens in de regen. In Hongarije kende de Canadees ook een klein hoogtepunt, eentje waar menig F1-fan toch erg van genoot. Latifi klokte in de derde vrije training ineens de snelste tijd van de sessie. Het zijn kleine hoogtepunten in het (hoogstwaarschijnlijk) allerlaatste jaar van Latifi in de koningsklasse van de autosport.

Lance Stroll

Naast Sebastian Vettel rijden is sowieso al lastig, al maakte de viervoudig wereldkampioen in de eerste seizoenshelft nog niet gigantisch veel indruk. Bij Lance Stroll ging het echter nog een stuk slechter. Met 18 punten en de vijftiende plek in het kampioenschap was het een matig jaar op het middenveld. Het jaar van Stroll was zelfs nagenoeg onzichtbaar. Consistent was hij wel: zes van de acht puntenfinishes in 2022 waren een P10. Stroll kende twee kleine hoogtepunten, in Singapore en in de VS. In eerstgenoemde race finishte hij als zesde, zijn hoogste finish van het jaar. In de Verenigde Staten kwalificeerde de Canadees zich op de zevende plaats, wat voor Aston Martin zeker niet slecht is. Een dag later tijdens de race wist hij het echter te vergooien bij een opmerkelijke en gevaarlijke crash met Fernando Alonso, waarbij laatstgenoemde coureur de lucht in werd gelanceerd en Stroll zelf uitviel. Andere gedenkwaardige momenten zijn er alleen in negatieve zin: in Brazilië duwde hij teamgenoot Vettel bijna in het gras en in Australië reed hij Latifi voor de sokken. Met zijn vader als teameigenaar zal hij echter geen enkel moment hebben moeten vrezen voor zijn zitje.

Yuki Tsunoda

Ook voor Yuki Tsunoda was het een redelijk onzichtbaar jaar, al ligt dat natuurlijk ook deels aan de tegenvallende prestaties van AlphaTauri. In de openingsrace scoorde de Japanner direct punten, maar in de tweede seizoenshelft lukte het slechts één keer om nog een puntje te scoren door als tiende over de finish te komen in de Verenigde Staten. In zijn eerste jaar liet Gasly hem nog alle hoeken van de baan zien, maar het verschil was in 2022 wel kleiner. Dat is een pluspunt, maar indruk maakte Tsunoda eigenlijk op geen enkel moment. Toch mag de Japanner blijven bij AlphaTauri en zal hij zich volgend jaar moeten bewijzen naast niemand minder dan Nyck de Vries. Gelukkig voor Yuki staar er geen andere Red Bull-junioren klaar om hem op te volgen.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'