De meest bijzondere edities van de GP van Spanje

11 mei 2017 18:24 Redactie

GP van Spanje: Vaak saai, soms bijzonder


De Formule 1 Grand Prix van Spanje is vaak niet de meest boeiende race van het seizoen. Het circuit in Barcelona kent iedere coureur uit zijn duimpje na alle testdagen.

Hoewel de races niet altijd bol staan van de spanning hebben wij er een aantal op een rij gezet die een bijzonder verloop kenden. Van prachtige momenten, zoals een Nederlands volkslied, tot pech in de uitloopronde. Alles komt aan bod.

Pastor Maldonado wint!


maldonado

Het Formule 1 team van Williams was in 2012 al lang geen topteam meer. De subtopper krabbelde dat seizoen wat op en alles kwam tezamen tijdens het weekend in Spanje. Niemand minder dan Pastor Maldonado verrast iedereen met de pole op zaterdag. 'Dat zal niet lang duren morgen', was de algehele verwachting binnen de paddock.

Die zondag gebeurde er een regelrecht wonder. Maldonado, die niet te boek staat als een foutloze topcoureur, rijdt de race van zijn leven. Daar waar de concurrentie worstelt met een te hoge bandenslijtage blijft de Williams-coureur overeind. Dit maal geen fouten van 'Crashtor', maar een foutloze race.

Het wordt de enige overwinning van Maldonado in zijn Formule 1 carrière en ook de laatste van Williams tot op heden.

Mika Hakkinen verliest de race in de laatste meters


mika hakkinen

Wat is het ergste dat je kan overkomen als coureur? Juist, tijdens de slotronde de leiding in de race verliezen door pech! Het overkwam Mika Hakkinen. De Fin vloog over het circuit van Barcelona en domineerde de race. Met een voorsprong van bijna 40 seconden ging hij de laatste ronde in. 

Geen vuiltje aan de lucht, niemand die hem nog kon bedreigen. Gewoon nog een rondje van 85 seconden afleggen op je dooie gemak. Vanuit het niet klinkt er een vreemd geluid uit de Mercedes motor. De V10 begint te sputteren, de snelheid valt weg en er komt een blauwe rookpluim uit de krachtbron. 

Wat niemand voor mogelijk hield gebeurt dus toch: Hakkinen valt uit in de laatste ronde! Michael Schumacher ziet zijn rivaal langs de baan staan en verontschuldigd zichzelf: Zo wil de Duitser niet winnen. 

Regenmeester Michael Schumacher geeft les


Michael SChumacher 1996 Spain

Noem regen dan noem je automatisch de naam van Senna of Schumacher. De Duitser stapte in 1996 over naar Ferrari en kende een dramatisch begin van het seizoen. De Ferrari was geen partij voor de Williams en zeer onbetrouwbaar.

In Spanje kwam de regen met bakken uit de hemel, een geschenk voor de Duitser. Een belabberde start wierp 'Schumi' terug naar een vijfde positie. Na een lastige openingsronde in de spray begon de opmars. Alesi, Hill, Villeneuve etc. allemaal moesten ze eraan geloven. 

Eenmaal op een vrije baan declasseerde Michael Schumacher de concurrentie. Met rondetijden die vier tot vijf seconden sneller waren dan wie dan ook vloog hij over de natte baan. Zijn concurrenten hadden de grootste moeite om hun bolide op de baan te houden, maar de Ferrari leek wel op rails te rijden.

Het was de ultieme bekroning voor de gedurfde overstap naar Ferrari. 

Max Verstappen wint de GP van Spanje!


verstappen Red Bull Contentpool

Sport kan zo mooi zijn! De eerste kennismaking van Max Verstappen met de Red Bull verliep uitstekend. Tijdens alle vrije trainingen was hij prima op dreef en Max kwalificeerde zich keurig als vierde. 

Voor aanvang van de race hield niemand rekening met een zege. Uitrijden in de top zes zou een prima resultaat zijn, want Max had pas drie uur gereden in de RB12. Die zondag verliep alles anders dan verwacht. De beide Mercedessen 'tetsen' elkaar van de baan in de eerste ronde. Wat volgt is een hartslag van 200+ in de Nederlandse huiskamers.

Max ligt tweede! Wie had dat gedacht. Ook na de eerste serie pitstops weet Verstappen deze positie te behouden. Kan hij de druk weerstaan van Vettel? Vreemd genoeg is Max in die fase zelfs sneller dan leider Ricciardo. Dan volgt een cruciale beslissing: Red Bull besluit om Ricciardo drie keer te laten stoppen, een besluit dat door Vettel gevolgd wordt. Verstappen en Raikkonen blijven doorrijden en kiezen voor een tweestopper.

De Nederlander komt zo aan de leiding te liggen, maar Raikkonen hijgt in zijn nek. Kunnen Ricciardo en Vettel op de snellere soft banden nog naar voren stormen? In de eerste ronden op nieuwe banden komen ze met twee seconden per ronde dichterbij. Wordt het een gevecht met vier coureurs? 

Al snel blijkt dat Vettel en Ricciardo er niet meer bij gaan komen. De laatste 20 ronden staat de druk vol op de ketel bij Verstappen. Raikkonen beschikt over een snellere Ferrari motor en heeft DRS op het lange rechte stuk. Iedere ronde verwacht je die aanval, maar met nog 10 ronden te gaan wordt duidelijk dat Max de Fin achter zich kan houden. Hij rijdt een goede laatste sector, komt met veel snelheid het rechte stuk op en houdt stand.

Het wonder van Spanje vindt plaats! Max Verstappen wint op 18-jarige leeftijd de GP van Spanje!

Wat krijgen we dit jaar te zien? Een saaie race? Of een nieuw wonder van Barcelona?

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen