De tops en flops van de GP van Spanje

15 mei 2017 18:00 Redactie

Wie vielen op tijdens de GP van Spanje?


Na de saaie optocht in Rusland stelde de GP van Spanje gelukkig niet teleur. Hoewel... voor de fans van Max Verstappen was de race na amper 700 meter al voorbij. Dit keer geen kippenvel, geen tranen van blijdschap maar wel ongeloof. Helaas hoort ook dit bij de sport.

De GP van Spanje was altijd een bijzondere race omdat het een unieke reeks had. Namelijk tien verschillende winnaars in de afgelopen tien jaar. Hamilton had hier totaal geen boodschap aan en vocht zich volgens Niki Lauda als een leeuw naar de overwinning. Zijn 55e zege bracht de spanning in het WK tussen hem en Vettel weer helemaal terug.

Niet alleen Hamilton en Vettel vielen op vanwege hun gevecht met elkaar, ook andere rijders vielen in deze GP in positieve of negatieve zin op.

Toppers


Pascal Wehrlein: Het seizoen van Werhlein kwam door zijn blessure wat laat op gang maar de Duitser laat dit jaar zien dat hij het wel degelijk in zich heeft. In de kwalificatie zit hij er continu goed bij en prikt hij zijn Sauber regelmatig in Q2. In Spanje kwam de ultieme beloning met een achtste plek. Okay, het was natuurlijk heel erg lullig dat hij een tijdstraf kreeg van 5 seconden voor het verkeerd binnenrijden van de pitlane maar ook zonder dat akkefietje reed hij een ijzersterke race. Nog een paar van dit soort races en dan verdient Wehrlein zeker iets beters dan Sauber.

Daniil Kvyat: Waarom we kiezen voor Kvyat? Heel simpel, de Rus keerde terug op Spaanse grond waar hij vorig jaar voor het eerst weer in de Toro Rosso moest plaatsnemen. Even leek het erop dat dat gebeuren nog in zijn hoofd rondspookte. In de kwalificatie werd hij roemloos laatste maar in de race vocht hij zicht terug in de strijd. Een negende plek was zijn deel en dat was geheel terecht!

Lewis Hamilton: Nadat Bottas de verhoudingen binnen Mercedes in Rusland op scherp zette, moest Hamilton voor zijn eigen gevoel blijkbaar flink aan de bak. Hij liet er dan ook geen gras over groeien en was in elke sessie de snelste. Alleen in de race kwam daar als een duiveltje uit een doosje die dekselse Vettel weer voorbij stuiven. Met de juiste strategie en wat hulp van de virtuele safety car kwam Hamilton weer op de staart van Vettel te zitten. Om te winnen moest hij er nog voorbij en dat deed de drievoudig wereldkampioen met verve. Eindelijk een echt gevecht tussen deze twee kampioenen die dit jaar voor hetzelfde vechten.

Natuurlijk nog even een eervolle vermelding voor de mannen van Force India. Perez op 4 en Ocon op 5, een wereldprestatie!

Floppers


Stoffel Vandoorne: Stoffel, jongen, waar zat je met je gedachten? Zag je Massa nu echt niet aankomen of dacht je dat de Braziliaan uit beleefdheid wel ruimte zou laten? Dit keer was het geen McLaren die er spontaan mee ophield maar een eigen domme fout. Een fout die hem weleens duur kan komen te staan want tot nu toe blinkt onze Belg nog niet echt uit. Het verschil met Alonso is abnormaal groot en Vandoorne zal dan ook meer moeten laten zien, wil hij volgend jaar van de partij zijn.

Lance Stroll: Natuurlijk, de jongen heeft tijd nodig maar het kost Williams wel ontzettend veel punten. Net als bij Vandoorne kan Stroll totaal niet in het spoor blijven van Massa. Sterker nog, in Spanje was Massa met een lekke band én dus een extra stop nog een stuk sneller dan Stroll! Massa eindigde als dertiende terwijl Stroll de rode lantaarn binnenbracht. Wij hebben zo'n vermoeden dat Claire Williams de bui voor Monaco al ziet hangen.

Valtteri Bottas: Een beetje van hero to zero. Winnaar in Rusland en starten vanaf P3 in Spanje. Hetzelfde scenario leek voor het grijpen maar zijn foutje in de eerste bocht koste zowel hem de race als ook die van Raikkonen en Verstappen. Hij kwam er mee weg maar door de zege van Hamilton lijkt hij voor de rest van het seizoen gedoemd tot tweede rijder.

 

 

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen