De vijf hoogtepunten uit het Formule 1 seizoen 2016

31 dec. 2016 16:56 Redactie

Een overzicht van de vijf memorabele momenten uit het F1 seizoen 2016


Het formule 1 seizoen van 2016 was in vele opzichten een bijzonder seizoen. Met 21 races op de formule 1 kalender kregen de coureurs een vol programma voorgeschoteld. Op voorhand wees alles er op dat Mercedes met een straatlengte voorsprong kampioen zou worden. Dat gebeurde uiteindelijk ook maar ondanks de dominantie van Mercedes was het over de hele linie genomen een zeer bijzonder formule 1 seizoen.

Wij belichten daarom nog eens de vijf hoogtepunten uit het seizoen 2016. Blader door de verschillende pagina's heen om de hoogtepunten te onthullen.

De crash tussen Hamilton en Rosberg tijdens de GP van Spanje


mercedes

De spanning bij Mercedes liep dit jaar verschillende keren hoog op. Hoewel de teamleiding steeds aangaf dat ze hun beide rijders vrij lieten om tegen elkaar te strijden, bezorgde het hun ongetwijfeld ook de nodige hoofdzorgen. Al in de vijfde race van het seizoen, de GP van Spanje, ging het jammerlijk mis voor de zilverpijlen. Rosberg pakte de pole voor Hamilton maar verknalde min of meer zijn start. Hamilton rook zijn kans en wilde direct Rosberg verschalken. Maar in zijn ultieme poging verloor hij de controle over zijn bolide en in zijn crash nam hij zijn teamgenoot mee. Gevolg: een dubbele uitvalbeurt voor Mercedes! Een unicum wat maar zelden is voorgekomen de afgelopen jaren. Het zette de onderlinge verstandhouding op scherp maar ook gaf het duidelijk het signaal af aan de concurrentie dat Mercedes kwetsbaar was.

De eerste Formule 1 zege van Max Verstappen


verstappen Red Bull Contentpool

Max Verstappen begon in zijn tweede formule 1 jaar bij het opleidingsteam, Toro Rosso, maar al tijdens de openingsrace bleek dat hij zijn team al was ontgroeid. Met een verminderde krachtbron maakten vele fans zich al de nodige zorgen over het verloop van het seizoen. Maar Red Bull zorgde met de tussentijdse promotie van Max Verstappen dat het niet alleen voor de Nederlandse fans een bijzonder formule 1 jaar werd maar ook dat de sport weer helemaal is opgeleefd. Tijdens de GP van Spanje maakte de pas 18-jarige Nederlander zijn debuut voor Red Bull Racing. Direct in de vrije trainingen en in de kwalificatie liet hij zien dat hij deze promotie aan kan. Hij pakt P4 in de kwalificatie en heel voorzichtig wordt er gedacht aan het podium. Tijdens de race zit Verstappen eerste rang als Hamilton en Rosberg zichzelf uit de race werken. De rest van deze bijzondere race is inmiddels geschiedenis geworden. Verstappen komt in de laatste fase onder druk te staan van Raikkonen maar ondanks zijn mindere banden blijft hij de Fin voor en kan Raikkonen op geen enkel moment een aanval plaatsen. Op 15-05-2016 schrijft Verstappen geschiedenis door als jongste formule 1 winnaar ooit de boeken in te gaan.

De twee podiumplaatsen van Sergio Perez op de stratencircuits


perez monaco Red Bull Contentpool

Force India groeide dit seizoen boven zichzelf uit en versloeg gerenommeerde teams als McLaren, Willams en Toro Rosso. Met name Perez zorgde voor een flink wat punten dit seizoen. Perez bleek vooral op de stratencircuits van zowel Monaco als Baku ijzersterk te zijn.  Ondanks een mindere motor zorgde Perez erin om toe te slaan op het moment dat één van de favorieten een steekje laat vallen. In Monaco hield hij zijn hoofd op de opdrogende baan koel en versloeg hij zelfs in een rechtstreeks gevecht Vettel en Rosberg. Daarmee werd hij de verrassende nummer drie in het vorstendom. Ook in Baku toonde Perez aan dat hij een groot talent is. Op een nieuw circuit legde hij in de kwalificatie beslag op de tweede plaats. Echter, door een gridstraf moest hij uiteindelijk vanaf P7 vertrekken. Maar opnieuw liet Perez zien dat hij uitstekend uit de voeten kan op een stratencircuit. Met mooie inhaalacties kreeg hij uiteindelijk zijn verdiende beloning door als derde over de finish te komen.

De fenomenale masterclass van Max Verstappen in de verregende GP van Brazilië


verstappen regen Red Bull Contentpool

Het seizoen werd sowieso gemaakt door Max Verstappen maar wat hij liet zien tijdens de regen in de GP van Brazilië was van een ongekend niveau. De GP van Brazilië kwam door alle safety car situaties en uitgestelde starts maar langzaam op gang. Maar uiteindelijk werd het voor velen dé mooiste race van het seizoen. Vooral nadat de kansen van Max Verstappen compleet waren verkeken, ontspon zich vervolgens iets waar de meesten onder ons nog niet eerder getuige van waren geweest. Verstappen reed op een bepaald moment op P5 maar moest nog weer naar binnen voor een setje regenbanden. Door deze extra pitstop werd hij teruggeworpen naar P16 en leken zijn kansen verkeken. Echter, Verstappen ging er eens goed voor zitten en schotelde de fans een echte show voor. De één na de andere coureur werd ingehaald alsof ze stil stonden en binnen no time reed de Nederlander alweer in de punten. Dit was echter nog niet voldoende voor Verstappen. Hij rook het podium en baande zich vervolgens verder een weg naar voren. Het publiek stond massaal te juichen toen Verstappen tenslotte nog Perez verschalkte en zo alsnog beslag legde op de derde plek.

De opgebouwde spanning bij Nico Rosberg tijdens de GP van Abu Dhabi


hamilton abu dhabi

In Abu Dhabi moest het dan gaan gebeuren. Rosberg had de beste papieren om zijn eerste wereldtitel in de formule 1 te pakken. Hiermee zou hij dan eindelijk in de voetsporen van zijn vader, Keke Rosberg, treden. Maar daarvoor moest hij nog wel minimaal als derde over de finish komen. Ervan uitgaande dat Hamilton deed wat hij moest doen, namelijk winnen. Hamilton was inderdaad het hele weekend de snelste Mercedes coureur. Hoewel Rosberg de schade in de kwalificatie met een tweede plaats nog beperkt hield, was Hamilton wel steeds de gevierde man. Ook in de race deed Hamilton wat er van hem werd verwacht. De Brit leidde van start tot finish en kwam geen moment onder druk te staan. Wel legde hij de druk vol op de schouders van Rosberg. Hamilton vertraagde in de eindfase zijn tempo dusdanig dat de concurrentie in de vorm van Vettel en Verstappen rap dichterbij kwamen aan Rosberg. Hiermee hoopte de Brit dat Rosberg of zelf een fout zou maken onder druk of dat Vettel en/of Verstappen de Duitser zouden inhalen. Uiteindelijk kwam het niet zo ver maar het zullen ongetwijfeld de zwaarste rondjes uit de formule 1 carrière van Rosberg zijn geweest. Zijn ontlading na de race was dan ook bijzonder om te zien. Niet alleen stelde hij zijn eerste wereldtitel veilig, de Duitser wist op dat moment ook al dat hij zijn laatste race had gereden.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen