Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Eindstand kwalificatieduels: Verstappen niet de enige die zijn teamgenoot verplettert

Nu het jaar tot een einde komt, is het tijd om de balans op te maken. Welke coureurs verdienen een eervolle vermelding en voor welke rijders was het een seizoen om snel te vergeten? Op zaterdag werd het contrast tussen de verschillende teamgenoten al snel duidelijk, vooral tussen Max Verstappen en Alexander Albon en George Russell en Nicholas Latifi.

Verstappen Albon
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Om de kans op een goed resultaat in de race op zondag te vergroten, is de kwalificatie een dag eerder een belangrijke sessie. Maar ook wordt op zaterdag gekeken naar het verschil tussen teamgenoten onderling: wie van de twee kwalificeert zich als beste in min of meer gelijke omstandigheden met hetzelfde materiaal?

Wie van beide teamgenoten het beste was in de kwalificatie, wordt bijgehouden in de zogeheten 'kwalificatieduels': iedere keer als een rijder van het team zich beter kwalificeert, krijgt hij een punt ten opzichte van zijn teamgenoot. Zo wordt aan het eind van het seizoen vastgesteld welke teamgenoten elkaar hebben 'verslagen' in de kwalificatie.

In totaal zijn er zeventien races verreden in 2020 en zijn er dus ook zeventien punten te verdelen in de kwalificatieduels. Een coureur kan dus met maximaal 17-0 zijn teamgenoot verslaan in dit duel. 'Dat lukt toch niemand', is een gedachte die dan al snel in je opkomt. Bij zeventien pogingen om sneller te zijn dan je teamgenoot, moet dat toch een keer lukken. Al was het maar omdat je teammaat een keer crasht of technische problemen heeft.

Maar niets is minder waar: Max Verstappen heeft Alexander Albon verslagen met 17-0 en ook George Russell veegde de vloer aan met zijn teamgenoot door Nicholas Latifi met 16-0 aan de kant te zetten. Dat was misschien 17-0 geweest, als Russell tijdens de Grand Prix van Sakhir ook in de Williams had plaatsgenomen en niet in de Mercedes.

Andere teamgenoten maakten het een stuk spannender onderling. Bekijk hieronder de uitslagen van de kwalificatieduels van het Formule 1-seizoen 2020:

Eindstand kwalificatieduels Formule 1 2020

Teamgenoten Eindstand Opmerkingen
Hamilton-Bottas 11-5 Bij de Grand Prix van Sakhir was Hamilton afwezig ivm een coronabesmetting.
Verstappen-Albon 17-0
Norris-Sainz 9-8
Perez-Stroll 11-3 Perez (2 races) en Stroll (1 race) waren in totaal drie races afwezig vanwege coronabesmettingen.
Ricciardo-Ocon 15-2
Leclerc-Vettel 13-4
Gasly-Kvyat 13-4
Giovinazzi-Raikkonen 9-8
Grosjean-Magnussen 8-7 Grosjean miste twee races vanwege een zware crash in de Grand Prix van Bahrein.
Russell-Latifi 16-0 Russell viel tijdens de Grand Prix van Sakhir voor Hamilton in bij Mercedes.

Kleven er naast voordelen ook nadelen aan de komst van Sergio Perez naar Red Bull? Dit en meer in de nieuwste podcast van RacingNews365 met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen.

RacingNews365 is niet alleen de grootste Formule 1-website van Nederland, maar ook het snelst groeiende Formule 1-kanaal op YouTube!

Abonneer je vóór 7 april op ons YouTube-kanaal en maak nu kans op Red Bull caps en T-shirts. De winnaars worden op 8 april bekendgemaakt in onze F1-podcast.

Abonneer op ons Youtube kanaal en maak kans op toffe prijzen!

Praat mee!

Viaplay
x
MotoGP 'F1-eigenaar neemt de MotoGP over voor ongekend miljardenbedrag'