Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ericsson wint Indy 500 na bloedstollende slotfase, pijnlijk einde voor VeeKay na harde crash

Marcus Ericsson heeft de Indy 500 gewonnen na een bloedstollende slotfase. De Chip Ganassi-coureur wist Pato O'Ward achter zich te houden, ondanks een zeer late herstart. Geen Nederlands succes bij de prestigieuze race: Rinus 'VeeKay' van Kalmthout viel al vroeg uit na een harde crash.

De Indy 500 van 2022 is gewonnen door voormalig F1-coureur Marcus Ericsson. De Chip Ganassi-rijder reed vrijwel de hele race in de top tien, maar was na een geslaagde strategie en een ijzersterke slotfase en pitstop de grote favoriet voor de zege. Pato O'Ward en Tony Kanaan completeerden de top drie. Voor Rinus 'VeeKay' van Kalmthout was het al snel klaar in Indianapolis. De Nederlander startte vanaf de derde plaats en bleef rijden binnen de top drie, maar kort na de eerste ronde pitstops was het klaar: hij verloor de macht over het stuur en knalde hard in de muur. VeeKay was hiermee de eerste uitvaller van de prestigieuze race. Het was zeker niet de enige uitvaller met een harde crash, want onder meer Romain Grosjean en Callum Ilott maakten vergelijkbare incidenten mee en finishten niet. In de eerste helft van de wedstrijd waren het vooral Scott Dixon, Marcus Ericsson en Pato O'Ward die voorin het veld te vinden waren, net als Felix Rosenqvist.

Dramatische slotfase voor Dixon

Dixon was langere tijd de grote favoriet voor de overwinning, maar in de slotfase ging het fout. Tijdens zijn allerlaatste pitstop reed hij te hard de pitstraat in, waarna hij een drive through penalty kreeg. Hiermee vergooide hij zijn kansen op de overwinning. Ericsson was na een sterke pitstop en een goede laatste stint ineens de grote favoriet. Met nog tien rondes te gaan reed hij aan de leiding, gevolgd door O'Ward. Tony Kanaan mengde zich in het gevecht, waardoor er met nog een aantal rondes te gaan vier favorieten waren voor de overwinning van de Indy 500. De favorietenrol verloor hij echter vrijwel volledig toen Jimmie Johnson met nog een aantal rondes op de teller crashte. De sessie werd met nog vier rondes te gaan stilgelegd door middel van een rode vlag, waardoor de Indy 500 een mini-sprintrace als einde kreeg.

Bloedstollende slotfase na herstart

Bij de herstart werden uiteindelijk nog twee rondes gereden. Ericsson had het zéér lastig met O'Ward die maximaal aan het jagen was. Het enige wat de voormalig Formule 1-coureur kon doen was uiterst agressief de slipstream breken, wat lukte. Ericsson gaf de leiding niet meer weg en met nóg een caution door een crash in de achterhoede werd zijn eerste overwinning van de Indy 500 werkelijkheid. Ericsson en Chip Ganassi Racing zijn de grote winnaars in de prestigieuze Indy-race in de Verenigde Staten. Check hieronder de bloedstollende laatste twee ronden.

1530999825944158211

𝐌𝐀𝐑𝐂𝐔𝐒 𝐄𝐑𝐈𝐂𝐒𝐒𝐎𝐍! 😱🇸🇪 Na een ZINDERENDE slotfase wint de Zweed de Indy500 🥰🥛 #ZiggoSport #Indy500 pic.twitter.com/ESh0HV4gCd — Ziggo Sport Racing (@ZS_Racing) May 29, 2022

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'