Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Exclusief: Alfa Romeo-teambaas leunt zwaar op Bottas: "Hij versloeg soms hét referentiepunt"

Valtteri Bottas begint aan een nieuw avontuur in zijn Formule 1-carrière door over te stappen naar Alfa Romeo. In een exclusief interview met RacingNews365 uit teambaas Frederic Vasseur zijn vertrouwen in de voormalig Mercedes-coureur.

Alfa Romeo-teambaas Frederic Vasseur is ervan overtuigd dat Valtteri Bottas een enorme boost in zelfvertrouwen krijgt bij zijn nieuwe werkgever. De Fin reed jarenlang in de schaduw van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, maar liet in 2021 weten de overstap te maken naar de Zwitserse renstal, waar hij een meerjarig contract heeft getekend. Bottas heeft vijf jaar ervaring bij topteam Mercedes, waar hij tien overwinningen boekte en het team assisteerde in het behalen van meerdere constructeurskampioenschappen. Toch ging het niet altijd even goed bij de 32-jarige coureur, die toegaf zo af en toe te worstelen met zijn zelfvertrouwen en mentale gezondheid. De onzekerheid werd mede veroorzaakt door de keuze van Mercedes om het contract van Bottas telkens maar met één jaar te verlengen. Na een matig 2021 is het niet aannemelijk dat Bottas gelijk voor overwinningen kan gaan strijden bij Alfa Romeo, maar in een exclusief interview met RacingNews365 legt Vasseur uit dat Bottas het team kan gaan helpen in de groei hiernaartoe. Zijn positie binnen het team zal enorm verschillen van zijn positie naast Hamilton bij Mercedes. "Ik heb veel tijd met Valtteri doorgebracht en ik denk dat hij dit ziet als een nieuwe uitdaging, een nieuwe kans", zo trapt Vasseur af. "Het is overduidelijk dat het veel lastiger wordt om een race te winnen met onze auto van volgend jaar, dan met de Mercedes-bolide. Ik denk echter dat hij heeft overwogen dat zijn positie binnen het team zal veranderen. Dat is een uitdaging en brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Ik ben ervan overtuigd dat hij zal groeien door deze verantwoordelijkheden. Ik ken hem best goed, hij zal zichzelf verder kunnen ontwikkelen en hij zal veel zelfverzekerder worden. Dat zal zowel het team als hemzelf gaan helpen."

Alfa Romeo wil zorgen voor stabiliteit bij Bottas

De eerste gesprekken tussen Alfa Romeo en Bottas gingen vooral over het zorgen voor zekerheid. Vasseur verwacht dat de Fin zich hierdoor volledig thuis zal voelen binnen het team. Daarnaast moet het zijn zelfvertrouwen een boost geven. "De situatie zal heel anders zijn. Het was vaak zo dat hij een contract van zes maanden of van een jaar had, met een extra optie voor twee maanden en bla, bla, bla. De eerste onderhandelingen gingen dan ook over stabiliteit." Vasseur zegt het volledige vertrouwen te hebben in Bottas. "Ik zei: Valtteri, ik vertrouw je honderd procent. Ik kan elk weekend zien wat je kan in de kwalificatie tegen, of zelfs vóór Lewis, wat natuurlijk het ultieme referentiepunt is. Voor mij ben jij dé man. Ik wil je stabiliteit geven en jij moet het team stabiliteit gaan geven." Door deze stabiliteit, tezamen met de ervaring van Bottas bij een topteam, moet Alfa Romeo de komende jaren enorm gaan groeien. Naast Bottas zal de enige Formule 1-rookie van 2022 rijden. Voormalig F2-coureur Guanyu Zhou bezet het stoeltje naast de ervaren Fin, waardoor Alfa Romeo na het vertrek van Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazi een compleet nieuwe line-up heeft voor het seizoen waarin de reglementen op de schop zullen gaan.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden