Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Exclusief: Prost sluit niet uit dat Hamilton stopt: "Dat zou ik begrijpen"

Alain Prost schat de kansen 50/50 in dat Lewis Hamilton in 2022 niet aan de F1-grid verschijnt. De Fransman hoopt dat hij doorgaat met racen, maar begrijpt het als hij een punt zet achter zijn carrière.

Formule 1-legende Alain Prost kan de radiostilte van Lewis Hamilton volledig begrijpen. Sinds de Mercedes-coureur de coureurstitel van 2021 verloor, heeft hij niets meer van zich laten horen. In de wandelgangen wordt volop gespeculeerd over de toekomst van Hamilton in de koningsklasse van de autosport. Gaat hij door of stopt hij na de controversiële GP van Abu Dhabi? Zelf heeft Prost ook een enorme teleurstelling meegemaakt in de Formule 1. In 1984 verloor hij het titelgevecht van zijn McLaren-teamgenoot, Niki Lauda. Het scheelde destijds slechts een half WK-punt. Prost moest hierdoor nog even geduld hebben voor zijn eerste wereldkampioenschap, maar een jaar later won hij zijn eerste van uiteindelijk vier wereldtitels. Ondanks de teleurstelling, vindt Prost dat er weinig vergelijkingen zijn te trekken tussen zijn ervaring in 1984 en Hamiltons 2021-seizoen. "Nee, dat was een heel ander verhaal", zegt hij in een exclusief interview met RacingNews365 . Wel snapt de Fransman dat het een lastige situatie is voor Hamilton. "Ik kan de positie waarin hij nu verkeert, volledig begrijpen." "Hij reed namelijk een fantastische race (in Abu Dhabi, red.). Hij was sneller, hij had het wereldkampioenschap praktisch in de pocket. En vergeet niet dat het zijn achtste wereldkampioenschap zou zijn, dat moet veel voor hem betekenen. In dit geval mag je enorm teleurgesteld zijn, want je weet niet wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. Je weet niet of je met de nieuwe reglementen nog in dezelfde positie terechtkomt."

Prost hoopt dat Hamilton in de F1 blijft rijden

Na de teleurstelling van 1984 won Prost de wereldtitels van 1985, 1986, 1989 en 1993. Hij weet als geen ander dat het verliezen pijnlijk is, maar dat je de liefde voor de sport niet direct verliest als je te maken krijgt met een enorme teleurstelling. Wel denkt de voormalig Alpine-adviseur dat het iets kan doen met Hamiltons motivatie. "Je kan je motivatie zomaar verliezen", aldus Prost. "Kijk naar mijn seizoen in 1984, ik verloor de motivatie niet. We hadden een goed jaar met Niki. Het was echter heel anders in 1990 na Suzuka, toen ik bijna besloot te stoppen. Dat was heel, heel close." De Fransman verloor hier de titel nadat hij uitviel door een botsing met rivaal Ayrton Senna. "Ik begrijp het. Ik denk dat het een 50/50 keuze wordt voor Lewis, maar ik hoop echt dat hij blijft en weer gaat knokken. Maar ik weet het niet, deze keuzes zijn heel persoonlijk. Toch verwacht ik dat hij terugkomt. Ik hoop het, want anders is het enorm zonde voor de Formule 1. Dat is zeker."

Viaplay
x
Breaking FIA verwerpt protest Aston Martin