Fernando Alonso liep kans op wereldtitel in 2009 mis

20 jun. 2017 11:04 Redactie

Fry: 'Alonso was dicht bij overstap naar Honda/Brawn'


De Formule 1 carrière van Fernando Alonso bestaat voornamelijk uit het maken van verkeerde keuze. Na zijn successen bij Renault koos hij voor Ferrari en vervolgens McLaren. Nick Fry laat weten dat de Spanjaard in 2009 voor Brawn kon rijden, het team dat wereldkampioen werd in dat seizoen.

Alonso was in 2008 in gesprek met het team van Honda en beide partijen waren dicht bij een deal. De Spanjaard koos er echter voor om Renault trouw te blijven en Honda keerde de Formule 1 de rug toe. Het team werd overgenomen door Ross Brawn die met een meesterzet de wereldtitel behaalde in 2009. Niet met Alonso achter het stuur, maar met Jenson Button.

Voormalig technisch directeur, en aandeelhouder, Nick Fry onthulde dit tijdens een congres in Spanje. 

"Fernando had in 2009 voor Ross Brawn en mij kunnen rijden. Als hij dat had gedaan had hij minimaal een wereldtitel meer op zijn naam staan."
Het contractaanbod dat Honda deed eind 2008 werd door de Spanjaard afgeslagen. Het Japanse team was op dat moment niet in staat om direct te vechten voor de wereldtitel. Een jaar later, toen Honda het team verkocht aan Brawn, veranderde dit compleet. De strateeg bedacht een dubbele diffusor en domineerde de eerste helft van het seizoen.

Volgens Fry is het typerend voor de loopbaan van de Spanjaard.

"Fernando kan de geschiedenisboeken ingaan als een verloren talent. Hij had veel meer successen kunnen behalen als hij andere keuzes had gemaakt in zijn leven."

Foto: McLaren F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen