FIA maakt details staande start bij regen bekend

15 mrt. 2017 07:59 Redactie

Staande start bij regen verder uitgewerkt


Na felle kritiek van diverse kanten deed de FIA vorig jaar de start achter de Safety Car bij regenachtige condities in de ban. Vanaf dit seizoen gaan de coureurs weer 'gewoon' staand van start bij regen, maar worden er wel diverse ronden achter de Safety Car gereden.

Dit seizoen zal het begin van de wedstrijd bij 'full wet' condities dus in beginsel sterk lijken op vorig seizoen. Wanneer de wedstrijdleiding bepaalt dat de wedstrijd achter de Safety Car gestart zal worden, rijden de coureurs eerst een aantal ronden achter de Safety Car en als de omstandigheden het toelaten zal de Safety Car weer van de baan verdwijnen. In tegenstelling tot vorig seizoen zullen de coureurs dit seizoen echter niet daarna direct van start gaan, maar zich eerst opstellen op de startgrid. Vervolgens zal de wedstrijd 'gewoon' starten met een staande start.

De World Motor Sport Council heeft inmiddels de details van de staande start bij regen verder uitgewerkt. Zo mogen coureurs die uit de pitsstraat moeten starten wel aansluiten bij de opwarmrondes achter de Safety Car, maar moeten ze vervolgens vlak voor de start van de wedstrijd weer de pitsstaat inrijden om daar de wedstrijd aan te vangen.

Daarnaast mogen er geen banden gewisseld worden tijdens de opwarmrondes en zal de wedstrijdleiding maar één poging ondernemen om een staande start uit te voeren. Wanneer de omstandigheden uiteindelijk te slecht blijken te zijn om te starten, zullen de volgende pogingen om de wedstrijd te starten automatisch achter de Safety Car plaatsvinden.

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen