Force India krijgt voorwaardelijke boete voor 'onleesbare' startnummers

16 mei 2017 08:35 Redactie

Startnummers Force India niet goed bevonden door stewards


Voor aanvang van de Grand Prix van Spanje werd er door de FIA besloten dat het startnummer en/of de naam van de coureur groter op de bolide moest staan. Hiermee moest het voor de kijkers thuis en op het circuit makkelijker worden om te herkennen wie er in welke auto rijdt.

Alle teams hadden daarom netjes het nummer en/of de naam van de coureur aangepast conform de nieuwe regels. Bij de meeste teams leverde dit een goed leesbaar en duidelijk startnummer en/of naam op, maar bij Force India veranderde er vrij weinig. Force India had er voor gekozen de 'nieuwe' startnummers in het roze op de roze bolide te zetten.

Dit in combinatie met het vlakke begin van de neus (waar de nummers gepositioneerd waren) leverde niet het resultaat op dat de FIA voor ogen had. De stewards van de Grand Prix van Spanje oordeelden dan ook dat de startnummers van het team niet voldeden aan de standaard en gaven het team een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.

De boete was volgens de stewards voorwaardelijk omdat het team niet gewezen is op de tekortkoming voorafgaand aan de wedstrijd en de nummers daarom ook niet heeft kunnen veranderen gedurende het weekend.

Stand-in teambaas Bob Fernley was niet te spreken over de voorwaardelijke boete. "Door alle commerciële belangen en overeenkomsten is het voor ons soms moeilijk precies het goede pad te bewandelen. Als er een standaard plaats en afmeting komt voor de startnummers, dan zijn we van het gezeur af. Dan heeft iedereen hetzelfde nummer op dezelfde plaats staan en is het voor iedereen duidelijk. Nu is dat niet het geval"was zijn duidelijke mening.

Hoe Force India de nummers gaat aanpassen is nog niet duidelijk. Dat gaan we over iets minder dan twee weken zien, tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Monaco op donderdag 25 mei.

Foto: Force India F1 Team

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen