Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0.0

Robert Kubica

Stake F1 Team
Nationaliteit pol Pools
Geboorteplaats Krakau
Geboortedatum 07/12/1984 (39 jr.)
F1-debuut 2006, Hongarije

Robert Kubica werd na acht jaren afwezigheid in 2019 eindelijk weer Formule 1-coureur. De Pool vertoonde zijn kunsten voor het team van Williams, al werd het allesbehalve een succesvolle terugkeer. Na één jaar bij Williams verkaste de eenmalig Grand Prix-winnaar naar Alfa Romeo, waar hij drie seizoenen als test- en reservecoureur fungeerde.

F1-seizoen 2022

Positie WK
Races
WK-punten 0.0
Overwinningen
Podiumplaatsen
Polepositions

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 274
Races 99
Overwinningen 1
Podiumplaatsen 12
Polepositions 1

Biografie Robert Kubica

Met zijn 34 jaar was Kubica in zijn laatste jaar als Formule 1-coureur een van de oudjes van de grid, al moet hij zijn 100ste Grand Prix-start nog maken. De Pool lag ruim zes jaar uit de F1-roulatie nadat hij in het voorjaar van 2011 een weerzinwekkende klap meemaakte in een rallywagen. Gevreesd werd voor het leven van Kubica, ook werd er gesproken over mogelijke amputaties. Zover kwam het, gelukkig, niet. Wel werd zijn kans om bij Ferrari te rijden ontnomen. De Pool had namelijk voor 2012 een contract getekend bij de Scuderia.

De Pool die in 2006 als vervanger van Jacques Villeneuve tijdens de Hongaarse Grand Prix zijn debuut mocht maken en in 76 optredens twaalf keer naar het erepodium reed, was in 2019 wederom voor één jaar vertegenwoordigd op de Formule 1-grid. Na BMW Sauber en Renault was Williams de derde F1-broodheer van de populaire Pool. Hij had na zijn crash niet meer durven denken dat hij nog terug zou keren in de Formule 1, maar toch lukte het hem een stoeltje bij Williams te bemachtigen.

Robert Kubica terugkeer bij Williams

Een onverdeeld succes werd het zeker niet. De Williams FW42 reed nog geen deuk in een pakje boter en was steevast achteraan de grid te vinden en werd door alles en iedereen op achterstand gereden. De teamgenoot van Kubica, het jonge talent genaamd George Russell, veegde bovendien geregeld met hem de vloer aan. Het enige lichtpuntje van het seizoen was het WK-puntje dat de Pool verzamelde tijdens de Grand Prix van Duitsland. Kubica vond zelf dat hij niet de waardering kreeg die hij verdiende tijdens zijn terugkeer in de Formule 1, terwijl hij het enige WK-punt voor Williams binnenhaalde.

Test- en reservecoureur bij Alfa Romeo

Na één jaar hield hij het gezien bij Williams en werd hij vervangen door Nicholas Latifi. Voor het seizoen 2020 ging hij verder als test- en reservecoureur van het Alfa Romeo-team. Daar zat hij goed dankzij de miljoenendeal met de Poolse ORLEN groep.

Tijdens het seizoen van 2021 zagen we hem nog twee keer op de baan als vervanger voor Kimi Raikkonen, die positief testte op Covid-19. Kubica mocht tijdens de Grand Prix van Zandvoort in actie komen en ook racete hij de Grand Prix van Italië.

In het seizoen van 2023 is er een einde gekomen aan de Formule 1-carrière van Robert Kubica en zal hij niet meer als test- en reservecoureur rijden bij Alfa Romeo. De hoofdsponsor van Alfa Romeo, de Poolse oliemaatschappij ORLEN, maakte namelijk de overstap naar AlphaTauri. Stake is de nieuwe titelsponsor van Alfa Romeo.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!
Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden