Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
19e
2.0

Romain Grosjean

Haas F1
Nationaliteit fra Frans
Geboorteplaats Genève, Zwitserland
Geboortedatum 17/04/1986 (38 jr.)
F1-debuut 2009, Europa

Hobbykok Romain Grosjean heeft één ding waarin hij beter is dan achter potten en pannen staan en dat is racen. In 2009 debuteerde de Zwitserse Fransman als vervanger bij het team van Renault in de Formule 1, om vanaf 2012 voltijd aan de bak te mogen. Eind 2020 kwam er een einde aan zijn F1-avontuur. Tegenwoordig rijdt hij in de IndyCar.

F1-seizoen 2020

Positie WK 19
Races 15
WK-punten 2.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 391
Races 179
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 10
Polepositions 0

Biografie Romain Grosjean

Wie van de huidige Formule 1-grid heeft in de opleidingsklassen het meeste succes gekend? Het is inderdaad Romain Grosjean. De in Genève geboren coureur werd kampioen in een hele rits klassen. Toen hij in 2009 voor de eerste keer zijn opwachting in de F1 mocht maken bleek dat echter nog iets te vroeg: RoGro kwam duidelijk nog tekort voor het hoogste niveau.

Nadat Grosjean nog eens drie titels scoorde durfde Lotus het wel met hem aan en mocht hij aan de zijde van Kimi Raikkonen terugkeren in de Formule 1. Het eerste seizoen ging met vallen en opstaan - en zelfs een schorsing. In het tweede Lotus-jaar kwam Grosjean stevig naar voren gereden, om zelfs een aantal keren tegen de overwinning aan te schuren. Na het verval van Lotus in de jaren 2014-15 besloot Grosjean koers in te zetten richting het nieuwe team van Haas, waarvoor hij tot en met 2020 actief was.

			© Haas
	© Haas

Crash Romain Grosjean

Hij kreeg te horen dat hij voor 2021 geen stoeltje zou krijgen en zo kwam zijn carrière tot een einde. Tot overmaat van ramp crashte de Fransman in Bahrein verschrikkelijk hard, maar wonder boven wonder kan hij het nog navertellen. Grosjean vloog namelijk met 200 kilometer per uur in de muur en zat 28 seconden vast in zijn Formule 1-auto. Het chassis was in tweeën gebroken en er ontstond een grote vlammenzee. Wonder boven wonder kwam hij er zelf uit en liep onder andere wat flinke brandwonden op.

Na de crash is Romain Grosjean meerdere malen geopereerd aan zijn handen, die flink verbrand waren. Bijna een jaar na de crash kreeg hij een huidtransplantatie, waarbij een deel van zijn tweedegraads brandwonden weggehaald zijn.

Na deze horrorcrash moest hij de laatste twee races van het seizoen overslaan en ging zijn loopbaan in de koningsklasse op die manier als een nachtkaars uit.

Zijn verkoolde Haas is overigens tentoongesteld in Madrid in 2023, nadat deze drie jaar is opgeborgen.

Romain Grosjean naar IndyCar

Zijn crash en het feit dat hij geen stoeltje meer heeft in de Formule 1, weerhield hem niet om zijn racecarrière voort te zetten. In 2021 vond hij een nieuwe uitdaging in The States. Grosjean is namelijk aan de slag gegaan bij Dale Coyne Racing in de IndyCar. Na een jaar maakte hij de overstap naar het grote Andretti-team en ontpopte hij zich tot IndyCar-publiekslieveling. Hij rijdt in 2023 nog steeds voor dit team.

Grosjean ziet elke dag als een bonus en geniet van het racen in de IndyCar.

Romain Grosjean © Honda Racing HPD

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'