'Formule 1 heeft fans in de steek gelaten met huidige motoren'

01 apr. 2017 11:39 Redactie

Sauber teambaas Kaltenborn heeft geen goed woord over voor dure V6-motoren


Monisha Kaltenborn vindt dat de Formule 1 haar fans vergeten is toen het overstapte van V8 motoren naar de huidige hybride V6-motoren. 

Gisteren was er een bijeenkomst van de FIA in Parijs waarop gesproken werd over de toekomst van de Formule 1 motoren. De huidige motorformule moet in principe nog meegaan tot en met 2020, maar daarna ligt alles open.

Monisha Kalternborn, teambaas van Sauber, hoopt dat er op korte termijn iets gaat veranderen. De F1 heeft de fans in de kou gezet en de motoren zijn veel te bepalend op dit moment.

"We begrijpen dat de sport in zekere mate gebruik moet maken van technologie die voor de automarkt relevant is, maar laten ons te vaak leiden door zaken die niet relevant zijn voor de sport. Er is geen moment stil gestaan bij het effect dat deze V6-motoren hebben op de fans, terwijl zij één van de belangrijkste factoren in de sport zijn." liet ze aan motorsport.com weten.

Als teambaas van het kleine Sauber-team moet Kaltenborn iedere Euro omdraaien om rond te komen. Ze pleit dan ook voor simpelere motoren, met lagere kosten. 

"De motoren moeten simpeler. Er zijn genoeg andere manier om 'energy recovery' toe te passen, bijvoorbeeld met een standaard systeem. Dit zou de kosten gigantisch omlaag brengen."

Kaltenborn vindt dat de F1 zich teveel laat leiden door de macht van de autofabrikanten. Een verkeerde keuze vindt ze, aangezien de essentie van de sport om het racen moet draaien. "We zijn een prima plek om nieuwe technieken te testen, maar moeten daarin niet doorslaan. Het doel van de F1-teams en de fans is om te kunnen genieten van spannende races."

Foto: Sauber F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen