Formule 1 Grand Prix van China wordt 'gewoon' zondag verreden

07 apr. 2017 12:39 Redactie

FIA vindt weersvoorspelling voor zondag goed genoeg


De FIA wil geen wijzigingen doorvoeren in het Grand Prix weekend in China. Dit betekent dat de race gewoon op zondag wordt verreden. Dit ondanks de slechts weersvoorspellingen.

Op zaterdagochtend staat de derde vrije training op het programma, die in de middag wordt gevolgd door de kwalificatie. Zondag start de race op de normale tijd, waarbij de FIA er vanuit gaat dat de weersomstandigheden beter zijn dan vandaag. Dat is de uitkomst van het overleg tussen wedstrijdleider Charlie Whiting en de teambazen.

Vrijdag kon er door de combinatie van regen en smog niet of nauwelijks gereden worden. Zondag wordt er wederom regen voorspelt, maar er is dan meer wind. Hierdoor zou de kans op smog-vorming lager zijn, waardoor de helikopters wel kunnen vliegen boven Shanghai.

Vandaag was dat het grote probleem. Boven het circuit was prima te vliegen, maar door de smog rondom de stad Shanghai konden de helikopters daar niet landen. Mocht er een zwaar ongeval plaatsvinden, dan zou een coureur niet met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd kunnen worden. De Formule 1 regels schrijven voor dat er niet geracet mag worden als de medische helikopter niet kan landen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Wij hopen dat we eindelijk weer eens een serieuze regenrace zien, met een normale staande start en echt racen. De vorige regenrace in Brazilië liep uit op een fiasco met diverse Safety Car periodes, veel onduidelijkheid en het tot twee keer toe stoppen van de race.

Foto: Haas F1 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen