Formule 1 Grand Prix van Brazilië 2018

In Brazilië loopt het Formule 1 seizoen alweer op zijn einde. Vaak was deze Grand Prix de laatste van het seizoen, maar in 2018 is het de een-na-laatste Grand Prix. De Grand Prix van Brazilië wordt verreden op het Autódromo José Carlos Pace, ook wel bekend als Interlagos.

Formule 1 Grand Prix van Brazilië 2018

De Grand Prix van Brazilië staat bijna altijd garant voor spektakel. Meerdere races op dit legendarische circuit staan in het geheugen van veel Formule 1 fans gegrift. Hopelijk wordt de editie van dit jaar, gehouden op 11 november 2018, ook weer legendarisch.

Het Autódromo José Carlos Pace in Brazilië

Het Autódromo José Carlos Pace heeft een lange geschiedenis, maar is pas in 1973 voor het eerst toegevoegd aan de Formule 1 kalender. Sindsdien is de Grand Prix van Brazilië vaak op het Autódromo José Carlos Pace gehouden, op een paar uitstapjes naar het, inmiddels tot Olympisch Park omgebouwde, Autódromo Internacional Jacarepagua in Rio de Janeiro na.

Het circuit kenmerkt zich door de glooiende heuvels waarop het gelegen is en het feit dat er tegen de klok in gereden wordt. Het circuit heeft een snel eerste gedeelte met een korte chicane (de 'Senna S'), gevolgd door een flauwe linkerbocht en een lang recht stuk. Het middelste gedeelte wordt gekenmerkt door veel glooiende bochten, waar grip essentieel is. Het laatste gedeelte bestaat uit een scherpe knik, gevolgd door een gekromd recht stuk. Door deze kromming in het rechte stuk komen de coureurs vaak dicht langs de muur bij het opkomen van het rechte stuk, wat vaak spectaculaire plaatjes oplevert.

Met 4,309 kilometer is het, op de Grand Prix van Monaco na, het kortste circuit op de kalender. De coureurs leggen in totaal 305,909 kilometer af in 71 ronden. De Grand Prix duurt, verreden zonder onderbrekingen en in droge weersomstandigheden, ongeveer anderhalf uur. Het ronde record, 1:11.473, staat al sinds 2004 en werd destijds gereden door Juan Pablo Montoya in zijn Williams-BMW.

Spektakel verzekerd in Brazilië!

De Grand Prix van Brazilië staat bijna altijd garant voor spektakel. Een van de meest legendarische wedstrijden werd verreden in 1991. De destijds 31-jarige Ayrton Senna won voor het eerst zijn thuisrace, nadat hij door versnellingsbakproblemen en verslechterende weersomstandigheden zwaar op de proef werd gesteld. Na de race was Senna zo vermoeid dat hij nauwelijks nog op zijn benen kon staan. Met kramp in zijn armen toonde hij, met gebogen postuur, de eerste prijs aan het dolenthousiaste publiek. Beelden van de tot op het bot vermoeide Senna gingen de wereld over en zijn populariteit in Brazilië is tot op deze dag nog steeds ongekend hoog.

Spektakel was er ook in 2007 en 2008. Tijdens de afsluitende Grand Prix van 2007 konden nog drie coureurs (Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en Fernando Alonso) kampioen worden. Lewis Hamilton had de beste papieren om de titel te behalen, maar na een knotsgekke race pakte Kimi Raikkonen (die de race begon met 7 punten achterstand in het kampioenschap) de wereldtitel, met slechts één punt verschil op zowel Lewis Hamilton als Fernando Alonso. Diezelfde Lewis Hamilton bezorgde Felipe Massa een jaar later het pijnlijkste moment uit z'n carrière door in de laatste bocht van de laatste Grand Prix van het seizoen Timo Glock in te halen en zo, ook met één punt verschil, de titel te behalen. De beelden van een feestende Ferrari pitbox die tot de conclusie komt dat de wereldtitel naar Hamilton is gegaan worden nog elk jaar vertoont.

Naast heroïsche gevechten is ook het weer meerdere malen een onvoorspelbare factor geweest tijdens de Grand Prix van Brazilië. Vele races zijn in de regen verreden, waaronder de legendarische Grand Prix uit 2003, die Giancarlo Fisichella in zijn Jordan-Ford een week na dato toch nog won door een fout van de wedstrijdleiding. Kortom, er zijn te veel prachtige wedstrijden om op te noemen. Laten we wederom hopen op een prachtige, onvoorspelbare race op het Autódromo José Carlos Pace!

Tijdschema GP Brazilië 2018

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 9 november 201814:00 - 15:30
Tweede vrije trainingvrijdag 9 november 201818:00 - 29:30
Derde vrije trainingzaterdag 10 november 201815:00 - 16:00
Kwalificatiezaterdag 10 november 201818:00 - 19:00
Racezondag 11 november 201818:10 - 20:10

Grand Prix winnaars laatste 10 edities GP Brazilië

 • 2017 Sebastian Vettel (DUI) Ferrari
 • 2016 Lewis Hamilton (GBR) Mercedes
 • 2015 Nico Rosberg (DUI) Mercedes
 • 2014 Nico Rosberg (DUI) Mercedes
 • 2013 Sebastian Vettel (DUI) Red Bull-Renault
 • 2012 Jenson Button (GBR) McLaren-Mercedes
 • 2011 Mark Webber (AUS) Red Bull-Renault
 • 2010 Sebastian Vettel (DUI) Red Bull-Renault
 • 2009 Mark Webber (AUS) Red Bull-Renault
 • 2008 Felipe Massa (BRA) Ferrari

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen