Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië 2018

De Grand Prix met de meeste historie is zonder twijfel de Grand Prix van Groot-Brittannië. Op de bakermat van de autosport wordt er al sinds het eerste seizoen van de Formule 1 gereden. Het circuit van Silverstone is al vaak gastheer geweest van de Grand Prix van Groot-Brittannië, maar in het verleden waren ook Aintree en Brands Hatch gastheer. Sinds 1987 wordt er zonder uitzondering gereden op het circuit van Silverstone en hier zal dus ook de editie van 2017 plaatsvinden, om precies te zijn op 8 juli 2017.

Formule 1 Grand Prix van Engeland 2018

Silverstone Circuit in Engeland

Silverstone is gelegen op een oude militaire basis en dat verklaart direct waarom het circuit één van de langste op de kalender is. Door het enorme oppervlakte van de basis zijn de mogelijkheden bijna grenzeloos. Dat is ook duidelijk te merken aan het aantal verbouwing van het circuit. In de 70 jaar dat het circuit bestaat zijn er al talloze verbouwingen geweest, waarvan de laatste in 2011 plaatsvond.

Het originele circuit had nog weinig bochten en maakte vooral gebruik van de twee landingsbanen van de militaire basis. Naarmate de tijd vorderde werd het circuit steeds verder uitgebouwd en voorzien van bochten en chicanes om de snelheid te verlagen. Vanaf 1950 werden de beroemde bochten Copse, Maggotts, Becketts, StowAbbey en Woodcote in gebruik genomen. Deze bochten zijn sindsdien onderdeel van het circuit gebleven, op wat aanpassingen na.

In 1990 onderging het circuit een grondige verandering. Bijna alle bochten werden aangepast, maar het karakter van het circuit werd niet veranderd. De laatste sector werd wel grondig veranderd, met vijf extra bochten in het gedeelte tussen Abbey en Woodcote. Dit gedeelte werd 'Bridge' genoemd, omdat het onder een brug doorliep. Het circuit werd door deze verandering een halve kilometer langer en werd voor het eerst gebruikt in 1991.

Hierna werd het circuit lange tijd nauwelijks aangepast (alleen in 1994 werd het circuit iets veranderd), tot 2010. Na Abbey sturen de coureurs vanaf 2010 niet meer het 'Bridge' gedeelte op, maar het nieuwe 'Arena' gedeelte. Dit nieuwe gedeelte zorgde ervoor dat het circuit nog langer werd en zorgde voor nog meer actie op het circuit. Er was dan ook alom lof over het nieuwe gedeelte.

In 2011 werd de laatste en voor de Formule 1 fans wellicht meest ingrijpende verandering doorgevoerd. Tussen Club en Abbey werd een gloednieuw pitgebouw neergezet, waardoor de start-finish streep ook werd verlegd naar dit stuk. Nog steeds is het wennen voor de doorgewinterde Formule 1 fan. Al vanaf 1950 was het iconische Woodcote de laatste bocht, maar vanaf 2011 is dit Club geworden.

Silverstone in de huidige lay-out is 5,891 kilomter lang. De coureurs leggen tijdens de wedstrijd 306,291 kilometer af over 52 ronden. Het ronde record op de vernieuwde baan is in handen van Mark Webber. De Australiër reed in 2013 een 1:33.401 in zijn Red Bull-Renault.

'Formula 1 is coming home!'

De meest gehoorde kreet tijdens het Grand Prix weekend in Groot-Brittannië is: 'Formula 1 is coming home!'. De autosport vond ooit zijn oorsprong in Engeland, het sportland pur sang. Elk jaar is de GP van Engeland een van de hoogtepunten van het seizoen. De fans, het weer en de geweldige baan zorgen voor een hartverwarmende cocktail, ondanks dat het steenkoud kan zijn midden in de zomer.

Het weer is vaak een belangrijke factor in Groot-Brittannië. In het verleden stonden meerdere wedstrijden volledig op z'n kop door een paar typisch Engelse buitjes. Vaak zijn het geen grote stortbuien, maar is het wel genoeg om de wedstrijd een verrassende wending te geven.

In 2016 was het weer ook een beslissende factor. Net voor de start van de wedstrijd viel er veel regen, waardoor de start van de wedstrijd kletsnat was. Hierdoor lag het veld heel dicht bij elkaar en verloren meerdere coureurs de macht over het stuur. Max Verstappen eindigde uiteindelijk als derde, maar werd gepromoveerd tot de nummer twee na een straf voor Nico Rosberg. De inhaalactie van Verstappen op Rosberg in Becketts aan het begin van de race was één van de hoogtepunten van het seizoen.

De Grand Prix van Groot-Brittannië staat altijd garant voor spektakel en heroïek. Laat de wedstrijd maar snel beginnen!

Tijdschema GP Engeland 2018

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 6 juli 201811:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 6 juli 201815:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 7 juli 201812:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 7 juli 201815:00 - 16:00
Racezondag 8 juli 201815:10 - 17:10

Grand Prix winnaars laatste 10 edities GP Engeland

 • 2017 Lewis Hamilton (GBR) Mercedes
 • 2016 Lewis Hamilton (GBR) Mercedes 
 • 2015 Lewis Hamilton (GBR) Mercedes 
 • 2014 Lewis Hamilton (GBR) Mercedes 
 • 2013 Nico Rosberg (DUI) Mercedes 
 • 2012 Mark Webber (AUS) Red Bull-Renault 
 • 2011 Fernando Alonso (SPA) Ferrari 
 • 2010 Mark Webber (AUS) Red Bull-Renault 
 • 2009 Sebastian Vettel (DUI) Red Bull-Renault 
 • 2008 Lewis Hamilton (GBR) McLaren-Mercedes 

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen